7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Nem számítottunk arra, hogy a japánok ezzel a szóval társítják Magyarországot

Nick Kapur, aki egy amerikai történész, a japánok google keresései alapján állított össze Európáról egy sztereotípia-térképet. Sok mindenre számítottunk, de arra nem, hogy leginkább a (sertés) zsír, háj (szalonna) angol megfelelőjével "azonosítanak" minket.

Már eddig is sok térkép született, ahol az egyes országokat a rájuk vonatkozó sztereotípiák alapján nevezték el, ez a mostani verzió azonban ezektől eléggé eltérő eredményeket hozott.

A térképre az Independent figyelt fel, nekik már korábban is volt több anyaguk, ami a sztereotípiákkal foglalkozott. Nick Kapur, a japán és kelet-ázsiai történelem professzora az ő korábbi cikkeik miatt is kezdte megnézni a japán vonalat, mivel azt eddig hiányosnak érezte.
Meg kell említenünk, függetlenül attól, hogy egy professzor állította össze ezt a sztereotípia-térképet, azért nem egy tudományos kutatásról van szó. Ezt ő maga is megjegyzi, hisz ezeknél a kereséseknél számtalan dolgot nem tudunk, legfőképp a keresést kiváltó okot, de azt sem, hogy férfiak vagy nők keresték ezeket, amik szintén nagyban befolyásolják a motivációt. 

Ezzel együtt elég érdekesnek találta az eredményket ahhoz, hogy közzé is tegye. Ez a térkép született, amit azóta több ezren tovább is osztottak.

Lard

Természetesen minket elsősorban az érdekel, hogy mit "gondolnak" rólunk a japán emberek. Nos, akár még sértésnek is vehetnénk, de sertés, pontosabban sertészsír (háj, esetleg tepertő) szerepel leggyakrabban a kereséseik során a Magyarország szó mellett. (ezúton is elnézést a rossz szóviccért!) Próbáltunk kicsit utánanézni, hogy ennek mi lehet az oka, honnan eredhet.

Ugyan teljesen egyértelmű választ nem találtunk a dologra (elsőre inkább hittük volna, hogy más nemzetekhez hasonlóan Puskás neve, a gulyás vagy a paprika kerül elő), de az biztos, hogy a megfejtés az élelmiszeripari export környékén keresendő. Jó, ez a sertészsír alapján még nem olyan nagy eredmény, ezért tovább kutattunk. Két dologra bukkantunk, amik mellesleg össze is függhetnek. Az egyik az, hogy az elmúlt időszakban a magyar mangalica hús és a belőle készült termékek egész népszerűek lettek Japánban. Azt tudni kell a mangalica fajtáról, hogy sok egyéb jellemzője mellett az egyik erőssége a rendkívül jó zsírtermelő képessége (ez a tulajdonság nem mindig előny, ez a céloktól is függ). De a sertéshús exportunk is viszonylag jelentős az egyéb termékek (libamáj, bor, méz) mellett.

A másik kapocs az lehet, hogy hozzánk hasonlóan a japánok is előszeretettel készítik sertészsírban a frissen sült ételeket, így a fentivel együtt ez már talán magyarázat lehet a "lard" szó használatára.

Ha valaki tud konkrétabb okot, esetleg kint él Japánban vagy van kint ismerőse, akkor kérjük, ossza meg velünk, hogy pontosíthassuk cikkünket!

Más országok

Végig nézve a többi országot, azért járhattunk volna sokkal rosszabbul is. Például a németek "egyszerűen" zsidógyilkosok, míg a lengyelek buták/hülyék (stupid people), Angliára pedig a rossz kaja a jellemző (és tényleg).

Azért vannak még meglepő párosítások. Szerintük Dániában mindenki boldog, Norvégiában luxusbörtönök vannak (ebben is van némi igazság, pláne a mieinkhez képest), a törökök és a litvánok szeretik Japánt, a portugálok gyengék (vélhetően nem fociban), a lettek meg nem esznek krumplit (ez tényleg így van?). A franciákról az derült ki, hogy nem kövérek - valóban -, pedig azért náluk is lett volna még néhány gyakoribb jellemző, de mi meg nem vagyunk japánok, ugye, és nekik ez a véleményük.

Hízhat viszont az ukránok és a fehéroroszok mája, mert a japánok szerint ott sok szép nő él, amivel nem is vitatkozunk. A románokat a mézzel, Bulgáriát pedig a joghurttal párosították legtöbbször. Előbbire a jelentős méz export, utóbbira a "Bulgaria Yogurt" nevű termék lehet a válasz, ami Japánban kapható.

A görögök gazdasági válsága, az olaszok maffia állama, a svájci óra vagy a belga csoki szót sem érdemel. Bár ezeknek fényében azért még mindig piszkálja a csőrünket ez a zsír - hogy egy gyönyörű képzavarral zárjuk a sort.

A lenti gyűjtésben további külföldiektől származó véleményeket találsz Magyarországról, érdemes elolvasni azokat is!