28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Sokszínű világ, sokszínű anyák napja

Vannak dolgok, amik felette állnak mindenféle kulturális különbségeknek. Ezek egyike az anyák napja. A világ számos pontján köszöntik az édesanyákat az év egy maghatározott napján. (Ha nem is mindig május első vasárnapján, mint nálunk.) Összeállításunkból megtudható pár érdekesség arról, hogyan ünneplik az édesanyákat szerte a világban.

Kanada

Az észak-amerikai országban, mint sok más helyen az angolszász világban, május második vasárnapja az anyák napja. (Az apákat júliusban ünneplik.) A gyerekek (és az unokák) a felénk is megszokott módon, virággal, csokoládéval, kis ajándékokkal kedveskednek anyunak, vagy nagyinak. Kanadában (az Egyesült Államokhoz hasonlóan) a szegfű az ünnep szimbólumának számít. Sokan ruhájukra kitűzve viselik aznap azt a virágot, így tisztelegve az édesanyák előtt.

Franciaország

A nyugat-európai országban kicsit késve köszöntik az édesanyákat, arrafelé május utolsó vasárnapján kapják meg a gyerekektől a virágokat, édességeket. Az országban hagyománya van egy, Médaille de la Famille névre hallgató érme ajándékozásának édesanyák számára. A franciák a napóleoni időkre vezetik vissza az anyák napjának eredetét, a császár már 1806-ban ünnepnapot jelölt ki sok gyereknek életet adó nők tiszteletére. A hagyomány az első világháború után éledt újjá, majd a 1950-ben iktatták törvénybe az anyák napjának ünneplését.

Mexikó

Ebben az országban fix napra esik az anyák napja. A mexikói gyerekek minden évben május 10-én adják át anyukájuknak a virágokat, édességeket, apró ajándékokat. A katolikus Mexikóban az ünnepnek van egy nagyon erős vallási színezete, a hívő emberek Szűz Mária iránti tiszteletüket is kifejezik május tizedik napján. Az első hivatalos anyák napját 1922-ben tartották meg a közép-amerikai országban.

Lengyelország

A lengyeleknél szintén nem mozgó ünnep az anyák napja, minden évben május 26-ára esik. Először 1923-án tartották meg, de igazán csak a második világháború után lett népszerű és közkedvelt ünnep. A világ számos más táján megszokott ajándékok mellett lengyel „specialitás” a laurki, egy kézzel készített üdvözlőlap, amit a gyerekek virágokkal díszítenek és személyes üzenetet írnak rá.

Románia

Keleti szomszédaiknál március 8-án, a nemzetközi nőnapon hosszú ideig együtt ünnepelték az anyukákat és általában a szebbik nemet. 2009-ben hozott döntést arról a román kormány, hogy május első vasárnapja legyen az édesanyáké, a második pedig az édesapáké. Ennek ellenére az ország egy része még mindig márciusban köszönti fel az anyukákat. Az ünneplés módja a megszokott, ilyenkor virággal és apró ajándékkal fejezik ki a gyerekek a szeretetüket.

Nagy-Britannia

A szigetországban egyedi módon jelölik ki az anyák napjának pontos dátumát, a húsvéthoz és a nagyböjthöz képest határozzák meg. Általában márciusra, vagy április elejére esik. Az anyák napja eredetileg vallási ünnep volt Angliában, ezen a napon az emberek ellátogattak, visszatértek abba a templomba, ahol annak idején megkeresztelték őket. Ma már világi ünnep, amikor virágon és üdvözőkártyán túl gyakran megesik, hogy a család étterembe megy, ezért  „Mothering Sunday”-kor érdemes előre asztalt foglalni, de a hagyományos, marcipános-gyümölcsös Simnel-tortát is sokan sütik a jeles napon. A híres édesség tetejére 12 marcipángolyót tesznek, ami Jézust és tanítványait hivatottak jelképezni.

Még több anyák napi ajándékötlet és cikk található itt lentebb: