26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
29°
Holnapután
31°
Szerda
32°
2022.07.03. , Kornél
filter.hu filter.hu

Szexualitás a szülés után: egy írországi kutatás eredményei

A(z első) gyerek születésével válik a párból család, de ettől függetlenül a férjből és feleségből lett apa és anya közötti intimitás nem veszik el. Vagy legalábbis nem kellene elvesszen.

Ha nincs semmi komplikáció, akkor a baba világra jötte után hat héttel lehetséges szexuális életet élni, de sokakban vannak kétségek és kérdések szülés utáni testiséggel kapcsolatban. Van, aki a fájdalomtól tart, másnak a megváltozott teste okozza a bizonytalanságot.

Nemrég az ír Egészségügyi Minisztérium égisze alatt működő Health Research Board készített egy felmérést, amely keretei között 1500 nőt kérdeztek a szülés utáni szexualitásról. Válaszaikból érdemes néhány tanulságos dolgot kiemelni. 

  • A válaszadók 45%-a számolt be arról, hogy szülés után fájdalmassá vált a testiség. A „babátlan időszakban” mindössze 23%-ukat érintette a probléma. 
  • A terhesség után (illetve már az alatt) nőtt azok száma, akik hüvelyi szárazságról számoltak be. 
  • A válaszadók valamivel több mint a fele nyilatkozta, hogy hetente kétszer szeretkezett párjával a babavárás hónapjai alatt. A szülés után csökkent az együttlétek száma. Ezzel párhuzamban 14%-ról 51%-ra nőtt azoknak a nőknek az aránya, akik havonta egyszer, vagy maximum kétszer szeretkeztek. (Szomorú, de tény: az adatok egyértelműen a felé mutatnak, hogy szülés után csökken a libidó.) 
  • Nőtt azoknak a száma, akik elégedetlenek voltak saját nemi életükkel. Szülés előtt 50% volt „kibékülve” mindennapjainak ezen területével, a baba megérkezés után ez a szám mérséklődött 40%-ra. 

A HRB munkatársa, Deirdre O’Malley szerint, ezek az adatok megnyugtatóak lehetnek az újdonsült anyukák számára, akik először találkoznak a szülés utáni szexualitás nehézségeivel, hiszen szembesülhetnek azzal, hogy problémáikkal nincsenek egyedül. 

A testiségben való „megtorpanásnak” természetesen érzelmi okai is vannak, hiszen ilyenkor (különösen az első baba esetében) az anya emocionálisan össze lehet zavarodva, de a szülést követő hónapok kialvatlansága is vastagon hozzátehet a csökkenő libidóhoz. Szerencsére ezek mind átmeneti jellegű problémák, ami a baba növekedésével már nem gátolják a szülők közti intimitás kibontakozását.

Forrás: momjunction.com