8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Anyák napja Ausztráliában

Bár Ausztrália világ másik felén található, az édesanyákat ugyanolyan fontosnak tarják, mint nálunk. Így meg is ünneplik őket. Igaz, kicsit később mint mi, hiszen május második vasárnapjára esik a Mother's Day, vagyis az anyák napja. Pár érdekesség arról, hogyan zajlik a jeles nap a kenguruk földjén.

Az édesanyák köszöntése sokban hasonlít ahhoz, ahogy mi csináljuk. A gyerekek virággal, édességel, apró ajándékokkal kedveskednek a szülőnek. Ez utóbbit gyakran saját maguk készítik. Sokan mennek vendéglőbe vacsorázni a nap végén, de ez nem általános. Gyakran előfordul, hogy a család, sokszor más rokonokkal, esetleg barátokkal együtt a parkban, vagy a tengerparton piknikezik, de népszerű bármilyen más családi program, az állatkert meglátogatásától kezdve a mozizásig.

Természetesen az anyák napjával kapcsolatos írások ott is elárasztják az internetet, a televíziót és a nyomtatott sajtót a nagy nap közeledtével. 

A non-profit szféra is meglátta a lehetőséget az Anyák Napjában, sok civil szervezetnél tevékenykedik „Mother’s Day patron”, akik különféle módon adománygyűjtéseket szerveznek a nap apropóján. Például hagyománya van olyan futásoknak, vagy sétáknak, amivel pénzt tudnak gyűjteni a mellrák elleni kutatásokhoz.

Az ausztrál társadalom nem feledkezik meg az idős, magányos anyákról sem. 1924-ben indult egy kezdeményezés, Janet Heyden jóvoltából, ami során ajándékokat gyűjtenek az ő számukra is. 

Ami még fontos: az ausztrál gyerekek nem feledkeznek meg az apukákról sem. Szeptember első vasárnapján őket ünneplik, hiszen nemcsak az anyára, hanem az apára is igaz, hogy belőle csak egy van.