5 °C, Budapest
5 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

PCO-szindrómám van. Menni fog a szoptatás?

A gyermeküket váró nők legtöbbjében él egy (sokszor idealizált) kép arról, hogy boldog, szinte átszellemült mosollyal szoptatják majd kisbabájukat. Tapasztalt anyukák pedig tudják, hogy az e fajta élményekhez nem egyszer vezet rögös út. Különösen igaz lehet ez a PCO-szindrómában szenvedő nők esetében.

Ma, Magyarországon nagyjából minden tizedik nő szenved PCO-ban. Az igencsak gyakori elváltozásra utaló mozaikszó a policisztás ovárium rövidítése (esetenként PCOS rövidítéssel - S a szindróma miatt - vagy szerzői névvel Stein-Leventhal szindrómaként is találkozhatunk vele). A petefészekben található ciszták valóban jellegzetes PCO-s tünetek, de a betegség elsősorban hormonális eredetű. A PCO-szindrómás nőknek fokozottan van jelen az androgén, vagyis a férfi hormon a szervezetében. Ebből a tényből következnek a sokrétű tünetek, a túlsúly, az esztétikai bőrproblémák és a rendszertelen ciklus.

PCO esetén miért lehet gond a szoptatás?

Valószínűleg egy laikus sem lepődik meg azon hogy az anyává válás és a szoptatás is nehézségekbe ütközhet a betegeknél. A tejtermelés beindulása és fenntartása bonyolult hormonális folyamat, ami során az androgén túltermeléssel együtt járó PCO bonyodalmakat okozhat. Egyrészt, sok esetben a kamaszkorban már meglévő hormonális bizonytalanságok miatt az emlőmirigyek és a körülöttük található szövetek nem eléggé fejlettek. Másrészt a tejelválasztásban nagy szerepet játszó prolaktin és oxitocin hormonok sem mindig tudnak megfelelő mértékben termelődni.

A PCO egyik velejárója lehet a vér inzulinszintjének normálistól való elérése. Az inzulinrezisztencia szintén problémákat tud okozni a mell szöveteinek fejlődésében és olyan hormonális változásokat is okozhat, amik negatívan befolyásolják a tejelválasztást. Természetesen ezekből nem következik, hogy egy PCO-szindrómás nő feltétlenül nehézségekben ütközik, a szoptatás során, sőt egy részüknek a betegség pont „túltermelés” formájában okoz gondot.

Mit javasolnak a szakemberek?

Nehézségek esetén a szakemberek javasolják az édességek minimalizálást az étkezés során, hiszen a vércukorszint csökkentése jótékony hatással bír, de az ideális testsúly elérése szintén segíthet a hormonegyensúly visszaállításában is. (Ha meddőség a probléma, akkor esetenként a cukorbetegség kezelésekor is használt metformin hatóanyagú készítményeket ajánlják) A stressz kiküszöbölése (vagy legalábbis csökkentése) egy nagy lépés a tejtermelés fokozása felé. Bár egy újszülött ordítása mellett ez néha kivitelezhetetlen feladatnak tűnik, de a mindennapi jóga, vagy relaxáció biztos jó hatást fog gyakorolni.