6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
13°
Kedd
18°
2024.02.24. szombat, Mátyás
filter.hu filter.hu

20 remek vízparti étterem

Az egyik legjobb dolog, amit jó időben csinálhatunk, hogy kiülünk a vízpartra és elköltünk egy finom ebédet, desszertet vagy csak megiszunk egy kávét vagy üdítőt. Magyarország bővelkedik vizekben, és szerencsére sokan gondolták úgy, hogy az étterem terasza legjobb helyen a vízparton van. Megmutatjuk, hová érdemes szerintünk elmenni.

Előre jelezzük, hogy a sorrend nem jelent rangsort. Igazából kezdhetitek a végigjárásukat akár az utolsótól indulva is.

A Rozmaring díj
Néhány étteremnél látható, hogy ezzel a díjjal lett kitüntetve. A Magyar Turizmus Zrt. 2006-ban hozta létre a Rozmaring díjat. A díj odaítélésének alapfeltétele, hogy a vendéglátóhely olyan településen legyen, amely benevezett a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenybe. A díjat azok a vendéglátóhelyek kaphatják meg, amelyeknek éttermi kínálata magas színvonalú, és ezzel párhuzamosan környezetük rendezettsége, növényekkel és virágokkal való díszítése különösen igényes.

Tókert étterem – Lillafüred

Az egyik legszebb hely a Bükkben Lillafüred és a Hámori-tó környéke. A Tókert étterem pedig ennek a meseszép erdei tónak a partján van. Lillafüred népszerű kiindulópontja a bükki gyalogos, erdei vasutas és barlangi túráknak.

Bonchidai Halászcsárda – Tokaj

A Bonchidai Csárda Tokaj belvárosában, közvetlenül a hajókikötő mellett épült. Itt található a város központi parkolóhelye, és innen indul a folyóparti sétány is. A csárda teraszáról páratlanul szép kilátás nyílik a Tiszára.

Fehér Amúr Halászcsárda – Poroszló

A nagy hagyományokkal működő, tradicionális halételeket és magyaros fogásokat is kínáló étterem Poroszló és Tiszafüred között, a Tisza-folyó hídjánál helyezkedik el. Az étterem teraszáról kiváló kilátás nyílik az élő Tiszára. Az étterem akadálymentes és kikötőjéből csónaktúrára is indulhatunk a Tisza-tóra.

Vár Vendéglő - Sárospatak

A Vár Vendéglő Panzió Sárospatakon, a Bodrog-folyó partján, a Rákóczi várral szemben, történelmi környezetben található. Borozó és panzió is egyben, ahol a Bodrog folyó és a Sárospataki vár panorámája fogadja a látogatókat.

Colorado Steakhouse (korábbi Igrice Csárda) – Sóstógyógyfürdő

Az Igrice Csárda Nyíregyháza mellett, a Sóstói tó partján, a festői Blaha Lujza sétányon várja vendégeit. A tóra néző, páratlan kilátást nyújtó terasz, a tágas, esztétikus belső vendéglátó tér és a családias hangulat, nemcsak a környékbelieket vonzza. Az étteremben, több mint száz, a külső teraszon pedig mintegy hatvan vendég tölthet el egy-egy kellemes estét.

Tóvendéglő – Szombathely

Romantikus környezetben, Szombathely legszebb pontján, a Csónakázó-tó két medre közötti fövenyen helyezkedik el a családias hangulatú étterem. Nyáron a teraszáról a Csónakázó-tóban és parkosított szigetében gyönyörködhetnek a vendégek.

Party csárda és szabadidőpark - Halászi

Ideális kikötő a vízitúrázóknak, szabad strandja remek kikacsolódást ígér a családoknak, kempingje szálláshelyül szolgál a vándoroknak, étterme és terasza pedig mindenkit szeretettel és házias, szigetközi ételspecialitásokkal fogad.

Haus im See – Fertőrákos

Azt jeleni „ház a tavon". És tényleg, egy ház, terasszal és étteremmel cölöpökön, távol a parttól. Az Eselböck és Weissgerber családok közös vendéglője, a Fertő-tó magyar oldalán, a vízparti helyszínek között is a különlegesebbek közé tartozik.

Rév Csárda - Érsekcsanád

A Gault&Millau által is ajánlott étterem az érsekcsanádi Duna-parton áll. Felújítások után 2012 márciusában nyitotta újra Tinusz Gábor és családja. Érdemes útba ejteni, ha a Duna-Dráva Nemzeti Parkba indulunk túrázni.

Kiskőrössy Halászcsárda - Szeged

A Kiskörössy Halászcsárda története az 1930-as években kezdődött, és azóta építi, óvja hírnevét. A finom ízek és helyi ételek ételek miatt sok visszatérő vendégük van, ami igazolja Oláh Dezső csárda gazda sikeres munkáját. A vendéglő 2009-ben Rozmaring-díjat is kapott.

Szarvasi Halászcsárda – Szarvas

A Holt-Körös hídjánál, az Erzsébet-liget évszázados fáinak árnyékában, közvetlenül a Körös partján található. A hangulatos parti kerthelységben hétvégenként élőzenével várják a betérő vendégeket. Szállás és horgászlehetőséget is kínál a – 2012-ben Rozmaring-díjat nyert – csárda.

Calypso Cafe – Siófok

Siófok és Széplak határán, a vitorlás kikötőben található ez vendéglő, ami nevével ellentétben nem csak kávézó, hanem étterem is. A parti sétány két oldalán, közvetlenül a vízparton fogyaszthatjuk el a magyaros és nemzetközi konyha remekeit pálmák és leanderek között. Az étterem mellett szabad strand és játszótér is van.

Halászcsárda – Mohács

A Mohácsi Halászcsárda már a hetvenes évek eleje óta meghatározó pillére a mohácsi vendéglátásnak. Már önmagában egyedülálló kincs, hogy, kiaknázva a Duna közelségét, a helyi halfaunának csak a legízletesebb egyedei kerülhetnek a tányérra, frissen, a hét minden napján.

Kistó Étterem – Orfű

A Kistó Étterem egyben panzió és strand is, a festői Orfűi tó partján. A családias vendéglő híres különlegesen finom ételeiről, szolid árairól és udvarias személyzetéről, valamint a teraszról nyíló látványról.

Platán Étterem – Tata

A Tatai Vár és az Esterházy Kastély között, az Öreg-tó partján fekszik a Platán Restaurant & Café, a névadó 375 éves platánfa árnyékában. A grófi család történelméhez szorosan köthető műemlék jellegű épület 120 férőhelyes terasszal, borbárral, és külön fagylaltos pulttal várja a Tatára látogatókat. Az étterem 2013-ban nyerte el a Rozmaring-díjat.

Szúnyogszigeti Halászcsárda – Pákozd

Az étterem Pákozdon, a Velencei-tó északi partján, egy félszigeten, varázslatos környezetben található. E helyen 150 évvel ezelőtt is halászok főzték híres halászleveiket, melyeknek hírnevét a később felépült halászcsárda évtizedek óta őriz.

Grill & Cocktail Étterem – Tata

Egy étterem, ami kompromisszumok nélkül épült bele a tájba, konkrétan a fák közé, az Öreg-tó közvetlen partjára. Pazar kilátás, kerti grillezés, koktélok, élő zene és helyben termett fűszernövények teszik különlegesség a vendéglátást.

Vitorlás Étterem – Balatonfüred

A balatonfüredi móló közvetlen szomszédságában található a több mint száz éves Vitorlás Étterem. Lélegzetelállító, a Tihany-félszigetre és a Balatonra néző panoráma fogadja a betérő vendégeket, akik a legfinomabb balatoni ételekből és borokból válogathatnak kedvükre.

Spoon Hajó – Budapest

A Lánchíd lábánál, a Dunán várja vendégeit a Spoon étteremhajó. Fúziós konyhájuk a magyar specialitásokon keresztül a külföldi trendeknek is megfelel, továbbá a távol-keleti konyhák választékát is kínálja. A Trip Advisor által is ajánlott étteremhajó a világ egyik legvarázslatosabb esti panorámájával rendelkezik rálátással a Budai várra és a Lánchídra.

Csónakház Mulató – Budapest

A vendéglőt a Római part legszebb részén találjuk. Faszerkezetes-gerendás épülete ma már műemlék, mely eredetileg 1920-ban csónakháznak épült és hetven éven át kielboat-oknak biztosított helyet. Az épület jelenleg étteremként és rendezvényhelyszínként üzemel. Teraszáról a Dunára és a Palotai-szigetre látunk rá.

Forrás: Itthon