8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Újdonságok a szentendrei skanzenben

Sok család kedvelt programhelyszíne a szentendrei skanzen, amit érdemes megint felkeresni. Csodacsűr, bábszínház, kisbolt, egy magyar népmeséket megjelenítő játszótér, fotóműterem és gyerekgazdaság - a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban új gyermek-élménypontokat adnak át május elsején.
Az új gyermek-élménypontokat május elsején, a már 18. alkalommal megrendezett Alkotónapon adják át a közönségnek, amikor egész nap majálisos hangulattal és még számos más programmal várják a látogatókat.

A skanzenbeli Mesekert játszótéren olyan magyar népmesék elevenednek meg, mint A kisgömböcAz iregi kakasok vagy A kismalac és a farkasok. A játékok között szerepel majd a kisgömböcös szereplőket táncoltató hinta, kakasos mászóoszlop, és a csalafinta kismalacot megmozgató mókuskerék. Kő Boldizsár szobrász és alkotótársainak munkája, akik már olyan játszótereket készítettek, mint a Zöld Péter a Millenárison, a Mátyás királyos Visegrádon vagy a Tündér Ilonás a Holnemvolt parkban.

A Csodacsűrben óriásira nagyított tárgyak töltik meg a helyiséget. A hatalmas tárgyakat belülről is fel lehet fedezni, ugyanis mindegyik tárgyban az általa szimbolizált munkafolyamatot ismerhetjük meg interaktív eszközök segítségével. A kenyérbe bújva például a vetéstől az aratáson át a molnár munkájáig követhetjük végig, hogyan készül a kenyér.

Egy másik pajtában egy olyan bábszínházat hoznak létre, ahol a színpadon nemcsak nézni lehet az előadást, de akár el is játszani. Gazdag bábkészlet, színes hátterek, zajkeltő eszközök és színpadra átírt mesék forgatókönyvei várják a családokat, baráti társaságokat, hogy a paraván mögött a különféle bábkarakterek bőrébe bújva előadhassák saját meséjüket.

A skanzen egy kiállítási épületrészét fényképészeti műteremmé alakítják át, ahol a gyerekek a modern, digitális technikával és az 1900-as évek elejéről származó fényképezőgéppel is megismerkedhetnek. Az ott készült képeket természetesen haza is vihetik.

Egy kisbolttal is bővül a szórakoztató elemek listája, ahol a méretükre szabott pult mögött boltost játszhatnak a gyerekek, és a játék közben azt is megtanulhatják, hogy hány deka egy kiló, belefér-e vajon öt deci petróleum a literes üvegbe, és mennyibe kerül három szem árpacukor, ha szemenként egy garas az ára.

Sőt, a Gyerekgazdaságban a lakóházat szintén a gyerekek által használható bútorokkal rendezték be, így kényelmesen süthetnek-főzhetnek a konyhában, de akár kemencébe is vethetik a kenyeret. A porta istállójában egy ló várja az abrakot, a tehén pedig azt, hogy megfejjék a gyerekek. Az udvaron tyúk, kakas, csibe formájú hinták és ülőkék fogadják a megfáradt apró gazdákat. Az istállóban szalmabála-ugrálót alakítottak ki, a valódi kert melletti tanulókertben pedig játékokon keresztül tanulhatják meg, hogyan kell hagymát ültetni vagy felszedni a répát.

Forrás: travelo.hu