18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Tíz meglepő tény a terhességről

Akiknek van már gyerekük, azok bizonyára egyöntetűen vallják: a babavárás időszaka nagyon különleges állapot. De talán még ők sem sejtik mennyire különleges! Íme pár roppant érdekes, de kevéssé ismert és meglepő tény a várandósságról!

1. A leghosszabb, ismert terhesség egy évig és tíz napig tartott

„Alapesetben” 280 napig növekszik a baba az anya hasában, de Beulah Hunter bebizonyította, hogy ez eltarthat tovább is. A Los Angeles-i asszony 375 napig élvezte (vagy épp szenvedte el) mindazt, ami a babavárással együtt jár.

2. A babák érzik azoknak az ételeknek az ízét, amit a kismama elfogyaszt

Az erős ízek, például a fokhagyma, képesek eljutni a babához is. Tanulmányok kimutatták azt, hogy ha egy bizonyos ételt az anyuka sokat evett a terhesség alatt, akkor a baba is előszeretettel fogyasztja később.

3. Az orgazmus méhösszehúzódásokat okoz

Orgazmus esetében ugyanaz az oxitocin nevű hormon termelődik, mint ami a szülés alatt. Természetesen szeretkezés közben nem él át a kismama igazi kontrakciót, de sokan számoltak be Braxton-Hicks összehúzódáshoz (jóslófájás) nagyon hasonlóról ilyenkor.

4. A kisbaba pisil az anyaméhben

A terhesség második felétől a baba naponta nagyjából egy liter vizeletet ürít a magzatvízbe. Ahogy az is tény, hogy a magzatvíz nagyrészt steril vizelet.

5. A méh mérete több százszorosára nő a terhesség alatt

Persze, a növekedés ténye önmagában nem meglepő. No de az arányai azért nem mindennapiak! A méh alapból barack nagyságú, de a babavárás 40. hetére görögdinnye méretűre nő meg. Ez nagyjából ötszázszorosa a kiindulási állapotnak, ami azért már nem semmi különbség.

6. A terhesség végére jelentősen megugrik az ösztrogén hormon szintje

A szüléshez közeledve a kismama méhlepénye egy nap alatt több ösztrogén hormont termel, mint egy nem várandós nő szervezete egy teljes évben.

7. Több iker született Közép-Afrikában, mint bárhol máshol a fejlődő világban

8. Bekakilás

Megvárja vele a születését. A csecsemő szervezetében körülbelül a terhesség 21. hetétől termelődik az úgynevezett meconium, de ez a születéséig nem hagyja el a szervezetét. Utána mindent bepótol...

9. Fura tejsav szint növekedés

Terhes nőknél és pár hetes kismamáknál automatikusan emelkedik tejsav - laktát - szint, ha meghallják a baba sírását. Akkor is ez történik, ha nem a saját gyerekük sír!

10. A babona úgy tűnik, igaz

Azok a terhes nők, akik gyakran szenvednek gyomorégéstől, nagyobb valószínűséggel adnak életet teljes hajjal született babának.