28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
22°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Obama sok angol tyúkszemére rálépett

Obama elnök "kicsit" beavatkozott a Brexit vitába, azt állítva, hogy az Egyesült Államok számára fontos, hogy az Egyesült Királyság továbbra is az Európai Unió tagja maradjon. Várható volt, hogy a megjegyzése feldühíti a Brexitet támogató aktivistákat - köztük Boris Johnsont is -, akik azt mondják, az elnök ne üsse bele az orrát az angol belügyekbe. Na jó, ezt mi mondjuk így, ők diplomatikusabban fogalmaztak, bár nem sokkal.

Kinek lehetett fontosabb Obama gyors angliai látogatása?

Vajon Cameron kérte abban bízva, hogy Obama szigetországi népszerűsége a segítségére lehet? Vagy Obama ajánlotta fel? Ha utóbbi, akkor mi volt vele a célja? Támogatni szövetségesét? Akkor azt is tudnia kellett, hogy az angolok nem igazán szeretik (más se nagyon), ha kívülről akarják megmondani, mit kellene tenniük az országukban - függetlenül attól, mit gondolnak a BREXIT-ről. (erre példa, hogy lényegében azonnal megjelentek például a Facebook-on is a felháborodott postok, kommentek, ahol ők - a posztolók - maguk is megjegyzik, hogy ilyen reakcióra számítani lehetett) Így azt is felmérhették, hogy ez a látogatás és támogatás akár a visszájára is elsülhet.

Eleve sokak számára kétséges, hogy valójában mit szeretne Amerika. Egy erős EU-nak örülne jobban? Vagy kedvezőbb nekik, ha inkább egyes (az övékénél kisebb) országokkal kell versenyeznie, alkudoznia, mint egy egységes Unióval? Most abba ne menjünk bele, hogy az uniós országoknak mi lenne a jó.

Tehát, ott tartunk, hogy Angliában most már valóban elindult a BREXIT szavazás előtti kampány, és ebbe szállt most be az USA elnöke is.

A BREXIT-ről itt lent vagy itt találsz sok információt, ezt folyamatosan frissítjük.

Ahogy a Huffington Post is beszámolt róla az elnök Nagy-Britanniába repült egy rövid látogatásra, ahol találkozott a királynővel és megbeszélést folytatott David Cameronnal is.

A miniszterelnök és az elnök közös sajtótájékoztatót tartott, ahol Obama megismételte érveit az uniós tagság mellett. Ennek egyik eleme kicsit inkább ultimátum szerű, ugyanis Obama azt mondta,

hogy ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, akkor nem számíthat egyhamar külön kereskedelmi megállapodásra az Egyesült Államokkal.

Cameron reméli, hogy Obama népszerűsége az Egyesült Királyságban segít meggyőzni a brit közvéleményt, hogy szavazzanak az Unión belül maradásra a június 23-i népszavazáson.

Obama továbbá elmondta még, hogy: "Most van itt az ideje, hogy a barátok és szövetségesek összefogjanak." ..."Egy erős Európa nem fenyegeti a britek vezető szerepét, inkább fokozza azt. "..."Ma szembe kell néznünk több komoly kihívással - a terrorizmussal és migrációs problémákkal, gazdasági nehézségekkel - és ezeknek csak úgy lehet megfelelni, ha az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság számíthatnak egymásra."

Boris Johnson - London konzervatív polgármestere - válasza sem maradt el a The Sun-ban. Több tételben sorolja, miért tartja képmutatónak az amerikai elnök szavait, majd kijelenti: 

"Az Egyesült Államok mást mond, mint amit tesz. Az Egyesült Királyságban beszél a demokráciáról, miközben meg akarja mondani nekünk, mit tegyünk. Ez következetlen, és igen, ez egyenesen képmutatás. "

Johnson természetesen felhasználta az alkalmat arra, hogy hosszasan érveljen a kilépés mellett, ám végül nem mulasztotta el megemlíteni, hogy

"A kilépés után erősebbek leszünk, mint valaha, így még jobb és értékesebb szövetségesei lehetünk az Egyesült Államoknak."

Azaz esze ágában sincs teljesen összerúgni a port az USA-val, de a BREXIT mellett érvelve és az alkalmat megragadva vélhetően már a 2020-as választásokra is pozícionálja magát.