9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Mesekönyv a legendáról!

Puskás Öcsi nem csak minden idők legjobb labdarúgója volt, hanem egy nagyon szerethető karakterű ember is. Az élete is számtalan fordulatban bővelkedett ami Kemény Kristófot is megihlette, "A külvárosi vagány hihetetlen kalandjai" címmel mesekönyv jelent meg Puskás Ferencről, az Aranycsapat legendás csatáráról.

A szerző, Kemény Kristóf, elmondta: külföldön több példát is látott arra, hogy sztárjátékosok gyermekkori történeteit dolgozzák fel, név szerint Frank Lampardot és Theo Walcottot említette.  

Puskás Öcsi bácsi a legsikeresebb labdarúgónk, a leghíresebb magyar ember. De sajnos évtizedeken át szándékosan eltitkolták a magyarok elől azt a páratlan életutat, amit bejárt. Több generáció számára szinte nem is létezett, de szerencsére immár egyre többen tudnak róla, érdeklődnek a nagysága iránt.  Szeretnénk, ha a gyerekek is megtanulnák: Magyarországnak is volt világsztárja, aki annak idején olyan népszerű volt, mint manapság Messi vagy Cristiano Ronaldo. Ráadásul a kis Puskásnak különösen kalandos és tanulságos volt az élete, ezért válhatott tökéletes mesehős is belőle.

Az Alexandra Kiadó gondozásában "Szökjünk ki focizni!" alcímmel megjelent könyv a legismertebb magyar labdarúgó, Puskás Ferenc kisiskolás időszakát mutatja be - a sok-sok csínytevéssel együtt. A történetek hitelességét az adja, hogy Puskás Ferenc húga, a most 87 éves Puskás Éva a kitűnő labdarúgó gyerekkorának eddig sosem hallott részleteivel szolgált.

"Öcsi tulajdonképpen szófogadó, de eleven gyerek volt, a foci kedvéért pedig hajlandó volt megkerülni a szabályokat. Örülök, hogy egy ilyen kedves mesekönyv mutatja be a gyerekkorát, mert tanulságos a története, ezért minden korosztálynak ajánlom" - nyilatkozta a könyvről Puskás Éva.

Puskás Ferencet már kisgyerek korától legendás barátság fűzte csapattársához, Bozsik Józsefhez, akinek fia, Bozsik Péter is számos olyan titkot árult el a szerzőnek a városi házak mögötti, "grundos" életről, melyeket még annak idején odahaza hallott.

"Ha van sportoló, aki megérdemli, hogy mesekönyvet írjanak róla, akkor az feltétlenül Öcsi bácsi"

- jelentette ki Bozsik Péter, aki szerint a kötet által a barátság is más fogalmat kap. Mint mondta, bízik benne, hogy a könyv hatására a mai gyerekek is jobban megszeretik a futballt. 

A kiadványhoz Mayer Tamás készített illusztrációkat. Feladatát nehezítette, hogy Puskás Ferencről csak két gyerekkori fénykép maradt fenn, az egyik még kétesztendős, a másik pedig 14 éves korából.
A mesekönyv megírásakor Kemény Kristóf felhasználta a Puskás-szakértő Szöllősi György évtizedes kutatási anyagait is. Utóbbi elmondta, hogy újabb izgalmas és humoros kalandok bemutatásával tervezik a sztori folytatását is.