13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

10 zseniális trükk, hogy frissen tarthasd az ételeidet és kíméld a családi kasszát

Mindannyian szeretnénk a családnak, a gyerekeknek mindig friss ételt adni. Végre itt a szezon, egyre több hazai, érésgyorsítótól és rothadásgátlótól mentes zöldséget és gyümölcsöt vehetünk. A távoli országokból érkezettektől eltérően ezek sokkal finomabbak, de sajnos elég gyorsan meg is romolhatnak. Azért van néhány trükk, amivel lassíthatjuk ezt a folyamatot, mutatjuk, hogyan!

Itt a hétvégi beváslárlás ideje (plusz lassan tovatűnik a vasárnapi boltzár is), és olyan jó érzés mondjuk a piacon vásárolva magunkba szívni a friss termékek illatát. Aztán hazavisszük őket, betesszük a hűtőbe és elvész a varázs. Ezekkel a trükkökkel kicsit tovább megőrizhetjük a zöldésgek, gyümölcsök frisseségét, így nem kell már másnap fonnyadt salátát használni mondjuk a vasárnapi ebédhez. (apropó, vasárnapi ebéd, ha nincs hozzá ötlet, akkor a "Mit főzzek ma" témánkban vagy a receptes adatbázisunkban érdemes keresgélni) Szóval visszatérve a friss zöldségeinkhez, íme a praktikák.

1. Tegyünk papírtörlőt a salátás tasakba

Elég bele néhány papírlap, hogy elnyelje a kicsapódó vízpárát, amit a zöldségek termelnek a hűtőben a hideg miatt. A felesleges nedvességtől a friss élelmiszerek könnyebben megfonnyadnak, így viszont hosszabb ideig tarthatjuk frissen őket. Nem nagy dolog, mégis rengeteget számít, érdemes kipróbálni!

2. Tartsd meg fürtben a banánt

Oké, a banán nem épp a hazai termék kategória, de ez is megromolhat, még ha nem is olyan gyorsan. Különösen jól jöhet ez a megoldás, ha szép, érett banánt sikerül vennünk, nem még éretlen, zöldet. A lényeg az, hogy ne darabonként tároljuk, hanem tartsuk meg fürtben, a szár résznél pedig tekerjük körbe folpack-kal. Ha enni szeretnénk, akkor egyet törjünk le, a többi szárát továbbra is tartsuk becsomagolva. 3-5 plusz napot is nyerhetünk ezzel a megoldással. Azért az nem rossz!

3. Bogyósgyümölcsök és az ecet

Elég nagy igazságtalanság, hogy a bogyósgyümölcsök általában a legdrágábbak közé tartoznak, ráadásul a legkönnyebben romlanak meg. Ezt a romlási folyamatot kicsit lassíthatjuk egy könnyű módszerrel. Mielőtt a hűtőbe tennénk, vegyenek a "gyerekek" előtte egy kis ecetes fürdőt. 1 csésze ecet 3 csésze vízhez, és már mehetnek is bele. Picit ázzanak, majd alaposan szárítsuk meg őket, utána tegyük csak a hűtőbe. Az ecet megöli a penész spórákat, így hosszabb ideig marad friss az eper is. De a szárítás fontos, mert a rajtuk maradó víz szintén nem kedvez a frissentartásnak.

4. Tartsuk távol az almát más gyümölcsöktől és zöldségektől

Bár állítólag a krumpli frissen tartásában segíthet - talán az egyedüli kivétel -, ha egy almát teszünk mellé, ennek némileg ellentmond a tény, hogy egyébként érdemes az almát távol tartani más zöldségektől, gyümölcsöktől. Ennek oka, hogy az alma etilént termel, ami viszont gyorsítja a többi termék érését, pedig épp ezt szeretnénk elkerülni. Zacskóba vele.

5. Ne tegyük a paradicsomot a hűtőbe

Komolyan! Ne tegyétek be, mert a hűtés megöli az ízét és nem tesz jót a textúrájának sem. Ismeritek a vízízű paradicsomokat, ugye? Ne csináljunk ezekből is ilyeneket. Tartsuk fénytől védett, lehetőleg hűvös helyen, de ne a hűtőben.

6. Zeller alufóliában

Nem, a zeller alufóliában nem egy recept (bár, ha tudtok egy ilyet, akkor küldjétek el nekünk az info@toptalq.hu-ra és ígérjük, közzétesszük!), hanem egy segítség a frissentartásához. Ha áruházban veszitek, akkor gyakran műanyagfóliába csomagolva kapható. Jobb, ha kivesszük belőle és alufóliába tekerve tároljuk a hűtőben, így ugyanis a gázok távozhatnak, és tovább lesz friss, ropogós. Kis hummusz mártással vagy mással remek nasi.

7. a friss zöldfűszert tegyük vízbe

Ezt ismerhetitek legtöbben, de talán van, akinek ez is újdonság. Hűtő helyett frissebb, üdébb marad a fűszernövény, ha egy pohár vízben tároljuk azt, amit nem használunk fel. Akár többfélét is tehetünk egymás mellé, így még asztaldísznek sem rossz a vasárnapi ebédnél virág helyett.

8. Tartsuk a gobát papírzacskóban

A gomba a másik kényes termék, nem könnyű frissen tartani. Ha frissen vesszük (nem légmentesen zárt csomagolással), akkor sokkal jobb papírba csomagolni, mint műanyag zacskóba tenni. A papír felszívja a felesleges nedvességet, ami a gomba nagy ellensége, így nem lesz nyálkás, száraz és tiszta marad. Ha kicsit meg is szárad a széle, egy alapos öblítéssel felhasználás előtt egész jól felfrissíthető.

9. Tedd a hagymát harisnyába

Tudjuk, nem a legcsinibb megoldás, de legalább hasznos. Ha nem hálóba csomagolva vesszük, akkor érdemes beáldozni egy rossz harisnyát. Egyesével tegyük bele a hagymát, a tetejénél és aljánál kössünk csomót, majd jöhet a következő, és így tovább. Utána akasszuk fel a kamrába vagy más száraz, hűvös helyre, és egyesével használjuk fel, ahogy szükségünk van rá.

10. Jégsaláta, de nem úgy

A fonnyadt saláta nem a legszebb látvány, és enni sem annyira élvezetes. Egy kis rehidratáció viszont náluk is csodára képes, nem csak a mi bőrün esetében. Szedjük szét a leveleket és állapotuktól függően dobjuk őket 5-30 percre egy jó kis jeges fürdőbe. Meg fogtok lepődni, mennyivel üdébb lesz!

Ha tetsztett a cikk, oszd meg másokkal is! De nézd meg a folyamatosan frissített témáinkat is, biztosan találsz még érdekességeket.