14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
11°
Holnapután
Csütörtök
2023.02.06. hétfõ, Dóra
filter.hu filter.hu

Hogyan válassz ideális li-polymer akkumulátort?

A lítium-ion és li-polymer akkumulátorok jelenleg a teljesítmény, a cellafeszültség és az élettartam tekintetében meghatározóak az akkumulátorok piacán. Míg a lítiumion-akkumulátorok vélhetően a jövőben az autók túlnyomó többségét fogják ellátni energiával, addig a li-polymer akkumulátorok már ma is a mobiltelefonjainkat és a laptopjainkat “hajtják”.

Mindkét cellatípus működése azonos kémiai folyamaton alapszik, ami azt jelenti, hogy a cella töltése és kisütése során lejátszódó folyamatok azonosak. A lítiumion és a li-polymer cellák azonban felépítésükben különböznek egymástól. A lítium-ion cellák szabványos méretű, erős fémházat használnak. 

A li-polymer cellák kialakítása sokkal nagyobb rugalmasságot kínál

A merev ház helyett a lapos, szendvicstípusú cellákat egy vékony, műanyaggal laminált alumínium fóliaréteg veszi körül. Ez a kialakítás lehetővé teszi a li-polymer akkumulátor cellák gyártását a legkülönbözőbb formák és méretek széles skáláján.

Abban az esetben, ha minőségi és megbízható lítium-polimer akkumulátorokat szeretnél használni, akkor érdemes odafigyelni az akkumulátorok élettartamára, méretére, teljesítményére egyaránt. A biztonság sem utolsó szempont, ezért azt ajánljuk, hogy nézz körül lítium-polymer akkumlátorokért az Elektro Hungary weboldalán.

Számos elektronikai eszköz esetében használják ezeket az akkumulátorokat. Például a telefonok esetében elengedhetetlen a nagy teljesítmény és a terhelhetőség. A gyorstöltés és a magas élettartam ma már alapkövetelmény ezeknél a széles körben használatos eszközöknél. A telefonakkumulátorok az Elektro Hungary webáruházban széles választékban érhetők el.

A lítium-polimer akkumulátorok teljesítménye

A cella mérete és kapacitása mellett a megfelelő li-polymer akkumulátor keresése során fontos szerepet játszik a szükséges cellafeszültség is. Az egyetlen li-polymer akkumulátor cella szabványos feszültsége 3,6 volt. A határfeszültség 3,0 volt, a maximális töltési feszültség pedig 4,2 volt. Ha az alkalmazás magasabb feszültséget igényel, ez több cella sorba kapcsolásával érhető el.

Ezenkívül az egyes akkumulátorokhoz különböző áramterhelési profilokat kell létrehozni. Ezek a profilok megadják, hogy az adott alkalmazás mekkora áramot igényel az akkumulátortól a használat bármely állapotában. Így meg kell adni az átlagos folyamatos áramokat, valamint a maximális impulzusáramok és impulzushosszúságok értékét. Az indítási áramokat és azok hosszát is figyelembe kell venni.

Mindezen technikai szempontok mellett a biztonság is létfontosságú kérdés. A rövidzárlat, a túltöltés vagy a veszélyes kisülés megelőzése érdekében a li-polymer akkumulátorokat védőelektronikával látják el. Az akkumulátor összetettségétől függően szükség van egy egyedi akkumulátorkezelő rendszer programozására is, amely többek között egyedi kikapcsolási értékeket határoz meg az akkumulátor számára.