15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Tudtad, hogy az időskori magány rengeteg veszéllyel jár?

Amíg az ember az aktív korszakát éli, ritkán gondol az öregkorára. Lótunk-futunk, ügyeket intézünk, a gyerekeket látjuk el, neveljük, istápoljuk őket, próbálunk uralkodni az otthoni káosz felett, szabadidőnkben pedig néha sikerül barátokkal lazulni, a hobbinknak hódolni, esetleg a társunkkal kettesben lophatunk magunknak egy estét.

Mert nem vagyunk egyedül: életünk párja, a társunk ott van mellettünk jóban-rosszban, egészségben-betegségben. Ahogy arra ígéretet tettünk egymásnak. 

Annyira természetesnek vesszük a jelenlétét, hogy sokan csak időskorban realizáljuk, az ő élete sem örök. Az UDOOR fürdőkádajtó csapata rengeteg özveggyel találkozik a munkája során, hiszen megrendelőik java része ebből a korosztályból kerül ki. Így aztán pontosan látják a veszélyforrásokat.

Elvesztett támasz

Amikor egyszer csak elveszítjük párunkat, minden újraértékelődik. Minden megszokott helyzet nehézzé válik, minden családi esemény más hangulatban telik, és hirtelen egy tátongó űrrel kell együtt létezzünk. 

Ha nőként maradunk egyedül, a gyermekekkel, unokákkal való szoros kapcsolat mentőövet jelenthet, míg férfiként megözvegyülve általában nehezebb a helyzet, hiszen a feleség támogató jelenléte nélkül minden a férfi nyakába szakad. 

De bármelyik eset is áll fenn, a tragikus esemény nagy terhet ró az emberre: az elszigetelődés, a magány és akár az anyagi problémák is vezethetnek újabb nehézségekhez. 

Új élet, új kihívások

Akármennyire is van közeli kapcsolat a családtagokkal, bármennyire is gondoskodóak a gyermekek, unokák, barátok, van, amivel csak a megözvegyült ember tud megbirkózni.

A magány, az egyedüllét, a megnövekedett terhek nem csak lelkileg, de testileg is megviselik a megözvegyült nőket, férfiakat. A kevesebb pihenés, a kevesebb jókedv mellé sajnos sokan menekülnek alkoholba, ami csak további terheket jelent mindenkinek, így érdemes elejét venni a problémának.

Ha új életet nem is tudunk kezdeni, apró új életcélokat lehet felállítani, hogy könnyebben átvészeljük a gyászterhes időszakot. 

Sokat segíthet az otthonunk átrendezése, új hobbik keresése, de talán a legfontosabb, a veszélyforrások kiiktatása. Az UDOOR kádajtó többek között ebben tud az özvegyek segítségére lenni. Ha már kényszerűségből egyedül kell élni, legalább a fürdőkád legyen biztonságos, amit egy fürdőkádajtó beszerelésével érhetünk el!

Ne tetézzük a bajt!

Aggódó gyermekeink, óvó barátaink, segítő szomszédaink és legfőképp saját testi épségünk védelmében érdemes átgondolni mindent, hogy mit tehetünk, hogy özvegyen ne érjen minket baleset a saját otthonunkban, ahol esetleg még segítséget sem tudunk hívni. 

Ha már új élethelyzetbe kényszerültünk, próbáljunk legalább magunkra vigyázni, hogy minél tovább élvezhessük gyermekeink és unokáink szeretetét!

Lesz (állami) nyugdíj
Ha nem teszel valamit, akkor nem lesz
Lesz (állami) nyugdíj
Ha nem teszel valamit, akkor nem lesz
Lesz (állami) nyugdíj
Ha nem teszel valamit, akkor nem lesz
Lesz (állami) nyugdíj
Ha nem teszel valamit, akkor nem lesz
További anyagok