15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Hogyan kezelhető a székletinkontinencia?

A székletinkontinencia kezelése alatt a test és a lélek kezelését együtt értjük. Aki székletvisszatartási nehézséggel küzd, nemcsak testben, lélekben is beteg lehet, hiszen ez a kellemetlen betegség kiszakítja a társadalomból, folyamatos szégyenérzettel sújtja.

A kezelés többféle módon történhet, ezért kiemelten fontos, hogy az első tüneteknél keresse fel orvosát, aki érintett. A háziorvos olyan proktológust fog ajánlani, aki kellő empátiával és szakértelemmel közelít a témához, és egyénre szabott gyógymódot javasol.

Az első konzultáción igyekeznek fényt deríteni az okokra. Az anamnézisből az orvos már sok mindenre tud következtetni. Ezt követi egy fizikális vizsgálat, amely megerősíti vagy cáfolja a feltételezést. A vizsgálat nem agresszív, nem fájdalmas, mindössze egy, az emberi ujjnál vékonyabb eszközzel történik, amelynek segítségével megismerhető a záróizmok állapota. Ezután kerül sor a kezelés menetének kialakítására. 

A székletinkontinencia anamnézise

Az orvos számos kérdést tesz fel, amelyre fel lehet készülni, át lehet gondolni a válaszokat. A nők esetében a természetes módon történő szülés szokott gondot okozni, amikor a gátat trauma érheti. Ilyenkor okozhatnak olyan károkat, amely később székletinkontinenciát okoz. A férfiaknál a prosztataműtét lehet kockázati tényező. Az aranyér, a kismedencei gyulladások, gerincsérülések pedig nemtől független kórképek, amelyek előidézhetik az akaratlan székletürítést.

Ultrahanggal megállapíthatók az esetleges izomsérülések, gyulladásos állapotok. Mivel itt konkrét képet lát az orvos, jóval egyszerűbb meghatározni a jövőt. Az EMG-vizsgálat pedig egészen pontos értékeket mutat az izmok működésének helyességéről. A gép az EKG-hoz hasonlít, csak éppen nem a szívizmot vizsgálja, hanem a székelés során a szerepet kapó izmok elektromos jeleit méri. Érzékelő kerülhet a végbélbe, a hüvelybe, a hasra, a mellkasra. A székelés ugyanis több izomcsoport összehangolt működése, amelyben szinte a teljes test részt vesz.

Itt egészen konkrét képet kaphatunk az egyes izomcsoportok működéséről, az általuk kifejtett erőről. Ezek nagyon fontosak a megfelelő gyógymód kiválasztásához.

A kezelés

Ha megvan a kórtörténet, indulhat a kezelés. A túl híg széklet visszatartásának zavara a legegyszerűbben leküzdhető dolog, ugyanis elképzelhető, hogy elegendő a széklet állagát beállítani. Itt górcső alá kerül a napi étkezés. A hasmenést okozó ételek kerülése, sok rost, folyadék - és máris javulhat a végtermék minősége. Ha viszont valamilyen izomgyengeségről van szó, akkor biofeedback tréninggel lehet kísérletezni, amelyre kiváló lehetőséget ad a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ. A tréning során elsajátítható a megfelelő izmok tudatos működtetése.

Végső esetben műtéti beavatkozás is lehetséges, de az esetek jelentős részében erre nem kerül sor, hiszen a korábban felsorolt terápiák jó eséllyel hatásosak.