12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.09. szombat, Natália
filter.hu filter.hu

Hat étel, amit a világ vezető ételmérgezés-szakértője sohasem enne meg!

Bill Marler az elmúlt években 600 000 000 dollárt nyert ügyfeleinek ételmérgezéssel kapcsolatos perekben. Vajon mi az a hat étel, amit - tapasztalatai alapján - egyszerűen nem fogyaszt többé? És mi a hetedik, amit lehet, hogy te nem fogyasztasz - ő pedig igen?
FILTER.HU - NÁLUNK A HÍREK NEM EGYOLDALÚAK, NÉZD MEG TÉMÁINKAT IS! Összegyűjtjük a legfontosabb híreket, hogy minél könnyebben tájékozódhass.

Biztosan sokakat meglep, esetleg felháborít a lista, vitát generál, és lesz, aki azt mondja őrültség. Lehetséges. Azt azért ekkor is érdemes figyelembe venni, hogy ki és miért mondja ezeket, milyen tapasztalatok alapján. Egy biztos, nem árt legalább végiggondolni miért mondja ezeket, utána pedig mindenki mérlegelje maga, mi az, amit érdemes ebből megfontolni, és mi az, ami már túlzás.

Bill Marler az egyik legjelentősebb élelmiszer-biztonsági ügyvéd az Egyesült Államokban. Ő képviselte szinte minden élelmiszer-eredetű betegség-kitörésnek az áldozatait az USA-ban - az elmúlt 20 évben.

A Health Insider megkérdezte, mik azok az ételek, amiket soha nem eszik. Hat ilyet nevezett meg. 

A második kérdés az volt, van-e olyan étel amit az emberek kerülnek, holott biztonságos. Bill erre is meglepő válasszal szolgált...

Legyél a szerkesztőnk - regisztrálj az oldalunkon, és használd ki a speciális lehetőségeket, csak nálunk! FILTER.HU

1. Előre mosott vagy előre felvágott gyümölcsök és zöldségek

A sokat látott szakértő messziről elkerüli a zacskós salátát, a hámozott répát és társaikat. Miért? "Minél több kézen megy át egy élelmiszer, annál nagyobb a fertőzés esélye. Hozzászoktunk a kényelmes megoldásokhoz, de sokszor a kényelem ára az, hogy ismeretlen feldolgozási folyamatok eredményeként kerül asztalunkra az étel. Én a zöldségeket és a gyümölcsöket mindig egészben, mosatlanul vásárolom - és én dolgozom fel őket otthon."

2. Pasztőrizálatlan tej és gyümölcslé

1998 és 2011 között 148 alkalommal történt "nyers" tej és tejtermék alapú élelmiszer-fertőzés az Egyesült Államokban. Mivel ezeket a termékeket relatíve kevesen fogyasztják, 148 eset arányaiban hatalmas értéknek számít! "Ezeknek a termékeknek nincs akkora előnyük, mint amekkora veszélyt hordoznak magukban" - mondja a szakértő.

3. Nyers kelbimbó

A nyers, és az enyhén főtt kelbimbó több mint 30 ismert bakteriális fertőzéshez kapcsolódik az USA-ban az 1990-es évek közepe óta. Minden típusú hajtás (beleértve a lucernát, a mungóbabot, a lóherét és a retek-csírát) terjeszthet fertőzést, mert magjaik bakteriális szennyeződést hordozhatnak.

4. Nem jól átsütött hús-termékek

A húsok felszínéről több módon juthatnak belülre a baktériumok. A darált húsoknál ez a folyamat nyilvánvaló, de az irdalásnál, sütés előtti bemetszésnél is megtörténhet ugyanez. Ha ezek után a húst nem sütjük át, a baktériumok életben maradhatnak a hússzelet vagy húspogácsa belsejében, fertőzéseket okozva az emésztőrendszerben.

5. Nyers, vagy nem elég jól megfőzött / megsütött tojás

Az USA-ban utoljára 2010-ben aratott a szalmonella járvány, ekkor körülbelül 2000 esetet jelentettek a hatóságoknál. Bár Bill szerint a fertőzés veszélye ma már jelentősen kisebb, mint 20 évvel ezelőtt, ő továbbra is jól megfőzi és megsüti a tojásokat fogyasztás előtt.

6. Nyers osztriga és egyéb nyers kagyló

Marler tapasztalata szerint a nyers kagylófélék - különösen az osztriga - egyre több betegséget okoznak az utóbbi időben. A szakértő ezt a globális felmelegedéshez köti, mivel a melegebb vizek jobban támogatják a mikrobák növekedését.

"Az osztrigák gyakorlatilag szűrőrendszerek, így felvesznek mindent, ami a vízben található" - magyarázza. "Ha baktériumok találhatók a vízben, ezek be fognak jutni a kagylók rendszerébe, és ha ezeket megesszük - nos, akkor baj van. Sokkal több ilyen esetet láttam az elmúlt öt évben, mint a korábbi 20 évben. Ez egyszerűen nem éri meg a kockázatot. "

És vajon mi az, amitől Bill nem retten vissza, holott a legtöbben kerüljük a fogyasztását?

Nos, ez a sushi.

A szakértő tapasztalata szerint elenyészően kevés sushi-val kapcsolatos megbetegedést jelentettek a múltban - és ezek is a legnagyobb gondossággal lettek kezelve az esetekben résztvevők által. Bill azonban nem a boltban kapható sushi-termékeket ajánlja. "Ha sushit akarunk enni, ne sajnáljuk rá a pénzt - menjünk el egy jobb sushi-étterembe!"

Nem tudjuk, mi a megoldás. Betartani mindent, amit Bill tanácsol - hisz komoly tapasztalat alapján teszi - és rettegni mindentől, vagy nem foglalkozni vele vállalva a kockázatot, de nem folyamatosan attól tartani, hogy jajj, attől vajon mi bajom lehet. Mérlegeljetek.

A fentieket is figyelembevéve érdemes válogatni a lenti receptek közül... :)
Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
További anyagok