22 °C, Budapest
22 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Hogy lesz a konvencionális csiliből biocsili?

A biominősített termelés manapság reneszánszát éli, Európa-szerte komoly segítséget kap, aki rászánja magát az átállásra. A bio feliratot tartalmazó címke sokak szemében csak egy hangzatos, trendi dolog, amivel magasabb árat kérhet a kereskedő, de akik utánajárnak, rájöhetnek, mitől is olyan népszerű ez az irányzat napjainkban.

Biotej, biohús, biozöldség és biogyümölcs sorakozik az élelmiszerboltok, áruházak polcain és a piacok standjain, de ki hallott már biocsili-termelőről? Ráadásul nem a távoli Mexikóból, hanem itt, Magyarországon.

Az átállást hivatalosan finanszírozási források is segítik, de vannak olyan leleményes termelők, akik inkább kétkezi munkával készítik el mérőeszközeiket, minthogy több száz dollárt költsenek rájuk.

Konvencionálisból biocsili

2020 őszén határozta el Diczkó László, aki a Chili Hungária Webáruház termékpalettáján szereplő csilitermékek alapanyagának termelője, hogy ellép a konvencionális termesztésből, és tesz néhány határozott lépést a bio-csilipaprika termesztésének irányába. Természetesen az ilyesmi nem úgy történik, hogy felébred egy hétfő reggel, és onnantól ökológiai gazdálkodónak számít, de előző nap még konvencionális termelőként feküdt le. A tudás, tapasztalat megszerzése fokozatosságot és sok tanulást, olvasást, figyelmet és kísérletezést is igényel.

László filozófiája, hogy amit megtapasztal, nem ér semmit, ha nem osztja meg másokkal és nem adja át azoknak, akik még nem próbálkoztak hasonlóval, bár kedvük éppen lenne hozzá. Így az ökológiai gazdálkodásban tett első lépéseit cikk és videó formájában is követhetővé tette a Chili Hungária Webáruház weboldalán. 

Házi készítésű penetrométer

Ha körülnézel az oldalon, rábukkanhatsz, ahogy penetrométert, azaz talajtömörség-mérőt készített házilag, és a működését be is mutatja. Hasznos kis készülék ez egy gazdálkodó számára. Ezzel az orvosi műszernek látszó, de teljesen más funkciót betöltő eszközzel vizsgálatot végezve megtudhatja, milyen sok különböző ásványi anyag található a talajában. Sőt, azt is, mire van még szüksége a növényeknek. 

Például, ha a talaj foszfort tartalmaz, de a növények foszfátra éheznek, amelyhez gombák és baktériumok áldásos tevékenysége szükséges. Elengedhetetlen az is, hogy a talajban legyen kb. 25% levegő. Annál több a tápanyag, minél élénkebb a baktériumok és gombák okozta talajélet, és ehhez bizony szükség van a levegős talajra.

Miben segít a gazdának a penetrométer?

Ez a kis készülék egy nyomásmérő órával van felszerelve. A készülék végét, ami egy hosszú rúd, a földbe szúrjuk, és nyomjuk lefelé. A nyomásmérő óra jelzi a talaj ellenállását, és ebből következően a tömörségét is. Fontos, hogy a talajban 200 psi alatti nyomásérték legyen mérhető, ilyen tömör talajban hatékony a termesztés.

S hogy milyen finom csilitermék-alapanyagok teremnek Lászlónál? 

Azt magad is kipróbálhatod, ha a Chili Hungária Webáruház termékei között válogatsz és a legszimpatikusabb fűszereket, szószokat kipróbálod.

Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
Elő- és főétel
Desszert, nasi
További anyagok