22 °C, Budapest
22 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Egyszerű játékok a rövidáruboltból - vegyünk zsinórt lányainknak!

Gyerekkorunk népszerű játéka, melyhez nincs szükség óriási befektetésre, csak egy egyszerű zsinórra, ma is nagyon népszerű. Sok kisiskolás leányzó kíváncsian várja édesanyjával a játék kipróbálásának és elsajátításának lehetőségét.

A játék neve macskabölcső játék, de vannak, akik cérnalevevős játékként ismerik. Ön is találkozott már vele? Lássuk, mi is ez!

Macskabölcső zsinórból

A játékhoz nincs másra szükség, mint egy végtelenített zsinórra, melynek két végét összekötjük, és így egy körbeérő fonalfűzért kapunk. Az egyik játékos a kezére és az ujjai közé meghatározott rend szerint felfűzi a zsinórt, majd a másik játékos azt adott szabályok alapján az ujjaival átveszi anélkül, hogy szétesne a figura. Az átvétel során a zsinór egy új alakzatba rendeződik, melyet szintén más módon átvesz a következő játékos. 

A játék menete hosszú is lehet, mindez rajtunk és ügyességünkön múlik. Miután a játék világszerte ismert, ezért ahány nép, annyi név és eredete ismert a játéknak, így Kínában a játék neve Kang szok, vagyis kötél lyuk. A navaho indiánok eredetét tekintve azt mondják, hogy őseiket a pókemberek tanították meg a játékra. A játékhoz hasonlóan az egyes figurák neve, sorrendjük és a figurák száma szintén igen különböző, ennek oka is az, hogy a világon mindenhol ismerik és játsszák ezt a fajta játékot. 

Eredetét tekintve a cérnalevevős névként is ismert játék Kínába vagy Koreába tehető. A játék menete szerint úgy néz ki, hogy egy kereszt alakú formából kell átvenni az egyik játékostól a másik játékosnak a zsinórt úgy, hogy az ne essen szét az átvétel során. A figurák nevet is kaptak az idő folyamán, így lehet ezeket Acincin, koporsó, bölcső vagy kecske, zabszem vagy szőnyeg névként is emlegetni. Az átvételt mindig újabb átvétel követi, melyet akár a végtelenségig lehet folytatni - és ebben rejlik a kihívás és az izgalmas játék nem csak gyereknek, de felnőttnek is. 

Nem véletlen, hogy e játék a Guiness Rekordok Könyvében is szerepelt, a rekordot 1974. augusztus 17. és 18. között Chula Vistában Geneva Hultenius, Maryann DiVona és Rita DiVona 21 óra alatt állította fel. Ez idő alatt a három résztvevő együtt 21.200 macskabölcsőt készített. 

További egyszerű játékok alapanyagait is megtalálhatjuk a varrósdobozunkban

Ahogy az egyszerű zsinóros bölcsőjáték is kiváló játékszer, más alkatrész vagy ruhavarráshoz szükséges eszköz is kiváló szórakozást nyújthat unalmas perceinkben. Legyünk kreatívak, és kapjunk elő pár cipzárt a dobozból, alkossunk belőle például változatos színvilágú karkötőt, vagy vegyünk egy hosszú gumit, és tekintsük át a jól ismert gumizós-ugrálós játék szabályait, illetve a különböző formációit.

Az - ugyan - előfordulhat, hogy az anyukák nem állnak neki újfent a játék ismétlésének, de az biztos, hogy iskoláskorú gyermekük rajongva követi majd a leírást, és örömmel fogja a játékot társaival kipróbálni.

Nem is kérdés, érdemes a varróstárat előszedni, egyszerű, de nagyon izgalmas játékokat alkothatunk és játszhatunk az abban talált kínálattal.