14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.09. szombat, Natália
filter.hu filter.hu

Olajozz és bicajozz!

Kerékpározás közben magunkat rendszeresen frissítjük folyadékkal, de vajon gondoskodunk-e a bringánk frissítéséről és olajozásáról is? Kétkerekű pajtásainknak ugyanúgy szüksége van a hidratálásra, mint magának a kerékpárosnak, de sokan nincsenek tisztában a kenőanyagok szakszerű használatával.

A boltok kínálatában is könnyű elveszni, ezért a Bikepro.hu kerékpár webshop segítségével körüljárjuk ezt a témát.

Bár a kerékpározásnak kétségkívül a tekerés és tekergés a legélvezetesebb része, hűséges útitársunk ugyanakkor megérdemli a megfelelő gondoskodást is. A bicikliket bizony rendszeresen karban kell tartani a hosszú távú működés érdekében, aminek legfontosabb lépése az alapos tisztítás és a gondos olajozás (szakszóval kenés). Fontos, hogy a tisztítás mindig megelőzze a kenést!

Miért fontos a kerékpár olajozása?

Az alkatrészek hosszú élettartamát és finom működésüket a kenéssel tudjuk biztosítani. Amikor egy túra után letakarítod a kétkerekű jószágot, nem csak a port és sarat távolítod el róla, hanem bizony a kenőanyag nagy részét is. Ilyenkor ezt pótolni kell. 

A Bikepro.hu-nál többféle kenőanyag áll a kerékpárosok rendelkezésére. Nem csak a konzisztenciájuk, de az összetételük és adalékaik is mások.

Olaj vagy zsír?

A kenőanyag kétféle lehet: olaj vagy zsír. Mi a különbség a kettő között? A zsír is olaj, és az olaj is zsír, de az olaj hígabb, folyékony, míg a zsír – egy adalékokat tartalmazó sűrítőanyag hozzáadásának eredményeképpen – kenhetőbb. És már biztosan tudod, hogy most azt fogjuk írni: nem mindegy, melyiket mikor és melyik alkatrészre használod. Bizony, így van!

Alapesetben az olaj használata elterjedtebb, a lánc, a kerékagy szabadonfutó szerkezete, az agyváltó mechanikája is kenhető vele. De mivel folyik, egyes helyzetekben és alkatrészeken nehézkes alkalmazni. A zsír ilyenkor mutatja meg létjogosultságát, hiszen ha őt odakenjük valahova, nem fog szétfolyni, lecsöpögni, és nem is szivárog el a megkenni kívánt pontról. 

A kerékpár-alkatrészek kenéséhez nem megfelelő bármilyen gépjárműhöz használt zsír. A biciklik csapágyai máshogy hevülnek és alacsonyabb fordulatszámmal forognak, mint az autóké, ezért másfajta zsírt igényelnek a hatékonysághoz.

Mi a gond a gyári kenéssel?

Sajnos a kerékpárok gyártása során a kenésre nem áldoznak elég figyelmet és minőségi anyagokat. Sőt, előtte nem is tisztítják meg alaposan az egyes darabokat, így a gyári zsírok eleve szennyeződéssel kerülnek az alkatrészekre. Ezért az első tisztításkor, karbantartáskor érdemes minden apró részletet áttörölni és újrakenni.

Jó, ha tudod, hogy bár számos megoldás létezik, a legtakarékosabb és legkörnyezetbarátabb a csepegtetős felhordás. 

A Bikepro.hu széles kínálatában sokféle kenőanyagot találsz, kimondottan speciális kerékpármárkákhoz. Ezenkívül a cég szakcikkekkel is segíti az otthoni kerékpár-karbantartást, beleértve az olajozás, zsírozás részletekbe menő megismerését is, hogy minél hozzáértőbb szemmel tudj ezekre a folyamatokra tekinteni.

 

Biciklizz minden nap!
Autós népharag
Biciklizz minden nap!
Autós népharag
Biciklizz minden nap!
Autós népharag
Biciklizz minden nap!
Autós népharag
További anyagok