15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Ezeket nem árt, ha megjegyzed a téli gumik kapcsán

A téli gumik jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ha a téli hónapokban az évszaknak megfelelő abronccsal van felszerelve az autód, jelentős mértékben csökkentheted annak az esélyét, hogy a nem megfelelő tapadás miatt kialakuló fékútnövekedés következtében okoz balesetet.

Mikor javasolt téli gumikat szerelni az autóra?

Ahogyan azt már az országutak plakátjain is láthattad, hét Celsius-fok az a határérték, amikor elérkezik az idő, hogy téli gumival indulj útnak. Hét fok alatt a nyári abroncsok szerkezetükből adódóan megkeményednek, és nem lesznek alkalmasak a biztonságos közlekedésre.

A hőmérséklet drasztikus csökkenése mellett az őszi, téli hónapokban a fagy is rendre beköszönt. A jeges, havas utakon sokkal jobb a tapadása a téli gumiknak, sőt, vizes úton is rövidebb fékúttal kalkulálhatsz, ha téli abroncsokra váltasz.

Kötelező a téli gumi?

Bár a trövény nem írja elő a téli gumik használatát, erősen javasolják a hazai autós klubok. A szabály szerint az évszaknak megfelelő abronccsal kell felszerelnie autóját annak, aki útnak indul, ez pedig szinte egyet jelent azzal, hogy télen téli gumival szabad közlekedni.

A környező országokban van, ahol rendkívül komoly pénzbírságot szabnak ki azokra, akik nyári gumival reszkírozzák meg az eljutást A-ból B-be. Ausztriában, Horvátországban és Szeribában is kötelező M+S jelzésű abroncsokkal felszerelni a gépjárműveket novembertől áprilisig.

A románok valamivel engedékenyebbek, ott csak a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárműveken, valamint a kilencnél több ülőhellyel bíró járműveken kötelező téli gumikat használni, hasonló szabályozás van érvényben Szlovákiában is. Ukrajnában nincs kötelező érvényű előírás a téli abroncsok kapcsán.

Ami drágább az jobb is?

Nem feltétlenül. Az mindenképpen kerülendő, hogy bizonytalan forrásból vásárolj használt téli abroncsokat, amik lehet, hogy egy szezont sem képesek teljesíteni. Ha használt gumit vásárolsz, mindenképpen olyan személytől tedd ezt, aki leinformálható, megbízható.

Az új téli gumik piacán alapvetően három különböző árkategóriát szokás megkülönböztetni. Az olcsó abroncsok között is van olyan, amelyik jó minőségű. Főként városi kisautókra lehetnek megfelelők, amelyeket inkább csak településen belüli közlekedésre használnak.

A középkategóriás abroncsok között számos olyan márka megtalálható, amely megfelelő ár-érték aránnyal rendelkezik. Érdemes elolvasni a különféle összehasonlító teszteket, amelyek számos szempont alapján vesézik ki a gyártók termékeit.

A prémium autógumik a legszélsőségesebb időjárási viszonyok között is jó tapadást biztosítanak, de az óvatos vezetést nem helyettesítik. A legdrágább abroncsok a fogyasztást is kedvezően befolyásolják. Kényelmi szempontból ezek a legjobbak, de kérdés, hogy a középkategóriás gumikhoz képest megéri-e kifizetni az olykor tetemes árkülönbözetet.