15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Miért érdemes Drupalt használni 2021-ben?

A keretrendszerekkel készített weboldalak egyik legfőbb előnye, hogy programozói tudás nélkül is lehet rajtuk kisebb-nagyobb módosításokat eszközölni. Az így készült mobilbarát honlapok tartalomkezelő rendszerei ráadásul a keresőoptimalizálásban is segítséget nyújtanak.

Az egyik legnépszerűbb keretrendszer (CMS) a nyílt forráskódú Drupal, mely 2001 januárjában kezdte meg működését. A webfejlesztés terén élen járó Integral Vision bő egy évtizede fejleszt Drupal alapú webes megoldásokat.

Bemutatkozó oldalak, hírportálok vagy akár komplex webshopok alapjául is szolgálhat. Drupal alatt fut többek között a Pinterest, a Tesla, az NCAA, a NASA és az ausztrál kormány hivatalos honlapja is.

Drupal

Mik a Drupal fő előnyei?

A Drupal hatékonyságának egyik kulcsa a modulárisan bővíthető architektúra. Ez rendkívüli mértékben leegyszerűsíti a webfejlesztők életét.

A stabil változathoz, a 8.x-hez ezres nagyságrendben érhetők el kész kiegészítő modulok. Ezeknek köszönhetően azonnal használható eszközökhöz lehet jutni. Nem túlzás, hogy egyetlen nap alatt játszi könnyedséggel lehet felépíteni egy összetett weboldalt is. Nemrég a 9-es verzió is megjelent.

A funkciók és a dizájn teljes mértékig elkülönítésre került a Drupal esetében. Ennek betudhatóan a weboldal kinézete 100%-ig újraszabható, mindeközben a honlap egyetlen funkciója sem sérül.

Mennyire stabil ez a rendszer? Van ok az aggodalomra?

A masszívan terhelhető LAMP platform garanciát ad arra, hogy egy Drupal fejlesztő által felhúzott oldal biztonságosan fusson. Maga a LAMP mozaikszó a Linux, Apache/NGINX, MySQL/Percona/MariaDB és a PHP kifejezésekből tevődik össze. Számos komoly webszolgáltató üzemelteti a szóban forgó platformon webes megoldásait.

Az Integral Vision csapata mindig figyelmet szentel annak, hogy a lehető leghamarabb telepítse az új biztonsági frissítéseket azon oldalak esetében, amelyeket ők fejlesztenek vagy működtetnek.

Bonyolult a fejlesztés?

Egyáltalán nem. Megoldható, hogy a fejlesztendő weboldal minden funkcióját programkód formájában hozzák létre. Ez azért előnyös, mert így a különféle változtatásokat egy verziókezelő rendszerrel, akár egy nyílt forráskódú Gittel lehet nyomon követni. Probléma esetén egy korábbi állapotra lehet visszaállítani a portált, s a már üzemelő portálon is lehet fejlesztéseket végrehajtani.

E módszernek köszönhetően egy adott honlap különböző példányain automatizált frissítésekkel lehet operálni, így a fejlesztők saját gépein tárolt változatain nem kell egyesével elvégezni ugyanazon beállításokat. Magától értetődően így a fejlesztés üteme felgyorsul, ráadásul csökken a hibalehetőség is.