14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.09. szombat, Natália
filter.hu filter.hu

Kulturális viszonyok külföldön

Jó tudni, hogy bár természetes, amikor turistaként a világban járva bekapcsol az egyik alapösztön, a kíváncsiság, mégis nagy fokú tiszteletlenség, ha nem ismerjük a helyi viselkedési és társadalmi szokásokat. Ahogy a szabályok nem ismerete nem ment fel a következmények alól, úgy nem kaphatunk felmentést, ha az idegen ország tradícióit figyelmen kívül hagyva rontunk a házba. Vagyis egy másik kultúrába.

Úgy légy kíváncsi, hogy ne vegyék észre

Akár előre tudva minden állomást, listázva a látnivalókat utazol, akár spontán vágsz neki az útnak, egyet semmiképpen ne felejts el: te mész látogatóba egy másik ország lakóihoz. 

wanderers

Egy idegen kultúrához érkezve vesd be a diszkrét érdeklődés trükkjeit, ami nem más, mint megfigyelés, tisztelet és előretájékozódás a helyi szokásokat illetően. Különösen fontos ez olyan országba érve, ahol az európaitól gyökeresen eltérő normák jellemeznek egy hétköznapot vagy az ünnepi rituálékat. 

A távol-keleti kultúra az európai látogató számára biztosan tartogat olyan élményeket, ami rásütheti bélyegét az egész utazásra. De csak akkor, ha azt hiszed, hogy ott is ugyanúgy élnek, ugyanaz a viszonyulások munkához, embertársaikhoz vagy épp isteneikhez, mint ahonnan érkezel. Függetlenül attól, hogy milyen történelmi múlt, milyen vallási hagyományok vagy klimatikus viszonyok kötik a jelenüket, érkezz kíváncsian, de felkészülve arra, hogy szinte bármi szokatlan történhet.

Viselkedési furcsaságok az európai ember számára

Indonéziában például bal kézzel átadni valamit, vagy bal kézzel nyúlni az ételhez, egy másik emberhez több, mint udvariatlan dolog. Ennek az oka, hogy evésre csak a jobb kezet használják, bal kézzel kizárólag az illemhelyhez kötődő tisztálkodást végzik. Egy külföldi látogatónak nem fogják felróni, ha elvéti, ám előre felkészülve elkerülhető néhány furcsa pillantás. 

Japánban viszont teljesen elfogadott, sőt egyenesen elvárt, hogy étkezéskor szürcsölve fogyaszd az ételt, mert ez jelzi, hogy mennyire ízlik a tányérod tartalma. És az ebéd utáni böfögés is megengedett, sőt, egyenesen kötelező. 

Az iszlám országokban járva meg fogsz látogatni több mecsetet, dzsámit, ezért jó, ha tudod, hogy ebben a vallási kultúrában a női fedetlen test mutatása elképzelhetetlen. Még egy csupasz váll sem látszódhat. Így a legforróbb kánikulai napon is legyen nálad egy könnyű pulóver, amit magadra veszel. A nagyobb forgalmú templomok, kolostorok előtt, a bejáratnál vehetsz egyszerű kendőket, így az is megoldás, ha pénzt áldozol érte. 

Akadnak országok a Távol-Keleten, ahol a szemkontaktus inkább a lenézés jele, ám a meghajlás tiszteletet és udvariasságot mutat. Egy arab bazárban viszont először is ne felejts el alkudni a kiszemelt árura, és tedd mindezt az eladó szemébe nézve. Japánban viszont nehogy adj borravalót, mert ezzel egyenesen megsérted őket. 

Ha a helyi értékek és értékrend iránti nyitottsággal, túlzott kíváncsiskodás vagy értetlenkedés helyett szemlélődőként járod be az idegen tájakat, akkor minden esély megvan rá, hogy örömteli kalandokban lesz részed.

Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
További anyagok