11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Gyakori kérdések a levegőszűrőkkel kapcsolatban

A legtöbb gépjármű tulajdonos egy olcsó befektetésnél általában az autó külső megjelenésére helyezi a hangsúlyt egy ablaktörlő-pár cseréjével, gyors autómosással, fényezéssel, s megfeledkezik olyan egyszerű elemek cseréjéről mint a levegőszűrő. A légszűrő fontos szerepet játszik autónk jóléte szempontjából, mégis egy olyan alkotóelem, amelyet kevesen ismernek kellőképpen. Íme néhány gyakran ismételt kérdés, melyre a Fékmester szakértői segítenek megválaszolni.

Milyen szerepet játszik egy autóban a levegőszűrő?

Ez az olcsó, ugyanakkor kiemelten fontos elem, jelentősen hozzájárul az autó teljesítményének növeléséhez, a motor élettartamának meghosszabbításához. Ráadásul a cseréhez nem feltétlenül lesz szüksége mesteremberre.

Az autójában lévő légszűrő segít kiszűrni a motorba bejutó levegőt. Megakadályozza a por, a szennyeződések és egyéb hulladékok beáramlását az autó lelkébe.

Amennyiben ezek a szennyező anyagok belépnek a motorba, akkor keményebben kell dolgoznia, ami befolyásolhatja a jármű üzemanyag-hatékonyságát és csökkentheti a motor élettartamát.

levegőszűrő

Miért kell cserélni?

Az autójában lévő légszűrő nagyon hasonlóan működik, mint az otthoni légkondicionáló rendszerében található filterek. Ahogy a levegő átfúj a szűrőkön, a szennyeződés és por csapdába esik a szűrőben.

Idővel azonban ez a rész is megtelik, így a levegő nem jut át optimális módon a szűrőn, mely által a filter nem tud hatékony munkát végezni.

Rosszabb esetben a törmelék egy része bekerülhet a motorba és az is előfordulhat, hogy nem kapja meg a szükséges légáramot.

Milyen gyakran kell cserélni?

Az autók levegőszűrőjét általában 25–50 ezer kilométerenként ki kell cserélni. Számos tényező játszik szerepet abban, hogy a filtert milyen gyakran kell cserélni. Ide tartozik például:

  • Az autó és a szűrő típusa a gépjárműben
  • Az útviszonyok, amelyek között vezet
  • És a környéken jellemző időjárási körülmények

Ezért mindenképpen ajánlatos ellenőrizni a szűrőt a gyakori kis-szervizelés során, hogy pontosan meghatározzák, mikor kell a cserét megejteni. Továbbá amennyiben az autóját nem használja túl gyakran, a szűrőt legkésőbb háromévente mindenképp cserélni kell, mivel könnyedén törékennyé válhat, repedhet vagy eltörhet.

Hogyan kell cserélni a légszűrőt?

Az alábbiakban röviden ismertetjük a motor légszűrőjének cseréjéhez szükséges lépéseket. Ezek a lépések meglehetősen egyszerűek, ha van szabad fél órája, vágjon is bele!

1. Vásároljon csereszűrőt.

A szűrők viszonylag olcsók és könnyedén megvásárolhatók akár online is. A légszűrő megvásárlása előtt mindenképpen informálódjon járműve műszaki jellemzőiről. A légszűrők a motor méretére vonatkoznak, és minden autó modellje különféle méretű lehet. Tehát ügyeljen ezekre a sajátosságokra. Ezt az információt könnyen megtalálhatja az autója használati útmutatójában és az interneten is.

2. Nyissa fel a motorház fedelét.

Keresse meg a légszűrő fedelét és vegye le, ezt leginkább szorítók vagy csavarok tartják. Általában a motor és az első rács között találja meg a légszűrő fedelét.

3. Vizsgálja meg a régi szűrőt.

Ha kihúzza a régi szűrőt és úgy látja, hogy az nem szennyezett, akkor megtisztíthatja, és újból behelyezheti, ha szeretné. Azonban a maximális teljesítmény eléréséhez mindenképpen új szűrőt ajánlunk. A csere során győződjön meg arról, hogy a szűrőn lévő gumi vagy műanyag felfelé nézzen és, hogy a levegőszűrő házának széleihez vannak-e rögzítve.

4. Helyezze vissza a légszűrő fedelét.

Csukja be a burkolatot, és évente kétszer ellenőrizze ismét a légszűrőt!

Van valami, amit meg lehet tenni a légszűrő élettartamának meghosszabbítása érdekében?

Ha szennyező utakon, poros területeken vagy erősen szmogos városokban hajt, akkor a szűrőt hamarabb ki kell cserélni, mint ha tisztább levegővel rendelkező környezetben vezetne.

Nem igazán lehetséges különösebb intézkedéseket tenni, vagy megváltoztatni a vezetési szokásait, csak azért, hogy minimálisan meghosszabbítsa a szűrő élettartamát.

A levegőszűrő fontos szerepet játszik a motor védelmében, így azt ajánljuk, vezessen számot annak rendszeres cseréjről.