13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Utálatos feladatok – avagy a masszázsmedence vízkezelése és karbantartása

Masszázsmedence vásárlásakor jellemzően elönti az embereket az izgalom, hogy mikor lehet már végre csobbanni a medence vizében. A kezdeti lelkesedésből többnyire kimaradnak az olyan gondolatok, melyekben a medence karbantartása, illetve a vízkezelés szükségessége szerepel. Ugyanakkor ezek olyan dolgok, melyekkel erősen ajánlott tisztában lenni, hogy a jakuzzi minden funkciója hiba nélkül és sokáig élvezhető maradjon.

Az első számú ellenség a vízkő

Nem titok, hogy Magyarország egész területén kemény a víz, az egyes területeket nézve csupán annyi a különbség, hogy néhol nagyon kemény, néhol kevésbé. A vízkő megjelenése a masszázsmedencében kifejezetten káros, hiszen a vízkő egyrészt könnyen eltömítheti a fúvókákat, másrészt remek táptalajt nyújt a baktériumok számára, harmadrészt pedig esztétikailag szintén kifogásolható. Ennek elkerülése érdekében minimum évente egyszer ajánlott átmosni az egész rendszert valamilyen vízkő elleni szerrel, de akkor igazán hatásos a módszer, ha folyamatosan alkalmazol vízlágyító szereket.

masszázsmedence

Az algák és a fertőtlenítés

Állóvizekben idővel megjelennek az algák, és az algásodást nem mindig egyszerű kezelni. Elsőkörben fertőtlenítőszerek bevetését szokták javasolni, mivel ezek elpusztítják a betegségeket okozó mikroorganizmusok jelentős részét, valamint az algásodást szintén visszaszorítják. Amikor viszont a fertőtlenítőszer kevésnek bizonyul, speciális algairtó készítmény alkalmazása válhat szükségessé.

Szűrőtisztítás

A szűrők, pontosabban a szűrőbetétek tisztításáról szintén nem szabad megfeledkezni. Ehhez a betéteket nagyjából kéthetente ki kell venni, és magas nyomású vízsugárral vagy szűrőkhöz való tisztítószerrel átmosni. Ezenfelül a szűrőbetétek cseréje évente ajánlott.

Vízkezelés pillanatok alatt

Bár a szűrőtisztítás és a vízszint ellenőrzése nem egyszerűsíthető folyamat, de a vízkezelés valójában egyszerűbbé tehető. Léteznek ugyanis speciális vízkezelő adalékok, melyeket használva hetente maximum 5 percet kell a víz kezelésére fordítani, és így egy csapásra letudható a vízlágyítás, a víz ph-értékének beállítása, a fertőtlenítés és az algásodás kezelése egyaránt.

Valamint szintén említésre méltó a Caldera által fejlesztett egyedi FreshWater sóbontó vízkezelő rendszer, mely konyhasóból állít elő klórt, így ennek köszönhetően háromszor tovább maradhat tiszta a masszázsmedence vize. Nem beszélve arról, hogy ezáltal kevesebb vegyszer felhasználása válik szükségessé, illetve a víz lágyításához is olyan mértékben hozzájárul, hogy kisgyermekek és érzékeny bőrűek egyaránt bátran elmerülhetnek a jakuzziban.

Ha te is szeretnéd a lehető legegyszerűbben tisztán tartani a medencéd vizét, vagy további információra lenne szükséged a FreshWater sóbontó rendszerrel felszerelt jakuzzikról, nézz szét a Caldera Spas oldalán!