13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.09. szombat, Natália
filter.hu filter.hu

Adataink kompakt őrzője, az SD kártya

A technológia mára teljesen átszőtte életünket. Emberek milliói dolgoznak napi szinten adatokkal, azok biztonságos tárolása pedig egy alapvető faktor. Ehhez számos megoldás áll rendelkezésünkre, mégis talán egy SD kártya a legkompaktabb lehetőség.

SD kártya

Adattárolás a 21. században

Akár magánszemélyről, akár cégekről legyen szó, a munkánk, életünk során felgyűlt fontos, vagy épp személyes adatok megfelelő tárolása és biztonsága elengedhetetlen igény. Ezt jó ideje felismerte a technológiai piac is, így immár a hordozható megoldások egész tárházát kínálja számunkra. Akár külső merevlemezről, pendrive-ról, felhő alapú szolgáltatásokról, vagy épp SD kártyáról beszélünk, fontos, hogy előzetesen mérlegelve, jól megfontolt döntést hozzunk, azt a megoldást választva, mely számunkra a legmegfelelőbb. 

Ehhez értelemszerűen számos faktor hozzájárul, melyeket figyelembe véve eldönthetjük, hogy nekünk mi a fontos, mi a döntő tényező. Mekkora tárhelyre van szükségünk, mennyit számít a mobilitás, az eszköz mérete, bízunk-e a „nem kézzelfogható” felhőszolgáltatásokban, illetve hány és milyen típusú olyan eszközünk van, mellyel az adathordozó kompatibilis? A megválaszolásra váró kérdések száma jelentős, ám legtöbbjükre ideális választ jelent egy SD kártya beszerzése.

Kompakt méret, nagy lehetőségek

Memóriakártya: mobiltelefonjaink „emlékezete”, fényképezőnk háttértára, adataink tömegének apró hordozója ez a mai napig nélkülözhetetlen kiegészítő. Különbségek természetesen itt is vannak, legyen szó akár méretről, sebességről, akár egyéb specifikációkról. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy adataink tárolásának egyik legmegbízhatóbb platformja lesz egy jó minőségű memóriakártya.

Az SD (Secure Digital) kártyák hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek. A platform folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően, ma is kiválóan helyt állnak az adattárolás területén, teszik mindezt három méretben (normál, mini és micro), az elérhető tárolókapacitás pedig egyre magasabb, manapság már 1-2 TB sem elképzelhetetlen.

kártyaolvasó

Árulkodó elnevezések és jelölések

Az SD kártyák mérete nem egyenesen arányos kapacitásuk méretével, sőt. A legkisebb memóriakártya is képes jelentős mennyiségű adat tárolására. Az eszköz fizikai méretei leginkább a kompatibilitás során jelenthetnek problémát, habár a különböző adapterek segítségével ez is könnyedén kiküszöbölhető.

A microSD verzió biztosan kompatibilis lesz az összes hozzá való foglalattal, ám kapacitása max. 2 GB-ra korlátozódik. A microSDHC és microSDXC formátumok jóval nagyobb tárhellyel rendelkeznek – utóbbi esetében akár 2 TB – ám kizárólag az őket támogató eszközökben működnek. Mindenképpen tájékozódjunk tehát, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket.

Emellett döntést befolyásoló tényező lehet még a kártya sebessége is, tehát, hogy milyen gyorsan másolhatunk rá adatokat. Ebben az esetben az osztálybesorolást érdemes figyelni, melyek Class 2 és Class 10 között terjedhetnek. Az osztály számszerű besorolása a másodpercenkénti adatátviteli sebességet jelöli, tehát pl. egy Class 10 esetén már 10 MB adatot is másolhatunk másodpercenként.

Ha az összes számunkra érdemleges szempontot figyelembe vettük, nincs más hátra, mint beszerezni a megfelelő SD kártyát, ezzel kompakt és biztonságos helyet biztosítva minden fontos adatunknak