8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
13°
Kedd
18°
2024.02.24. szombat, Mátyás
filter.hu filter.hu

Használt laptop választás 3 lépésben

Úgy döntött, hogy a számítógép beszerzést használt laptopok vásárlásával oldja meg. Rendben, ez valóban érdekes módja annak, hogy miként oldjuk meg a számítógépek beszerzését, legyen szó céges beszerzésről, vagy személyi használatra szánt vásárlásról. Olyan időkben, amikor mindenki igyekszik csökkenteni a költségeit és a leghatékonyabbá tenni a cége működését, az ilyen beszerzési mód rendkívül népszerű és árban is előnyös. A vásárlás előtt jó, ha számba veszünk néhány olyan szempontot, amelyek rendkívül fontosak a vásárláshoz. Három lépésben mutatjuk be a vásárlást.

használt laptop

1. High-end vagy low-end? 

A használt laptopok két fajtáját különböztetjük meg. Az egyik az ú.n. high-end  típusú használt számítógépek míg a másik a  „low-end“ típusú használt laptop. A közöttük lévő különbségek lényegében teljesen világosak. A „high-end“ típusúak közé soroljuk a piacvezető gyártók által gyártott kiváló minőségű számítógépeket. Ebbe a csoportba csak a nagykategóriás gépek tartoznak, hozzátartozó paraméterekkel. A „low-end“ gépek közé soroljuk az alsóbb kategóriájú számítógépeket, vagy a kevésbé ismert gyártók gépeit. 

2. A használat célja

Tehát ott tartunk, hogy választottunk a „high-end“ vagy „low-end“ kategóriák közül. Ezt követően meg kell határoznunk, hogy milyen célra szeretnénk használni a számítógépet. Ha például grafikai vagy programozói feladatokat végez, nézzen utána a használt laptopok is, amely az ehhez szükséges műveleteket képesek elvégezni és akár egész nap képesek nagy teljesítménnyel működni. Ha viszont otthoni használatra vásárol, ehhez akár a kisebb teljesítményű laptop vagy számítógép is megfelelő. 

3. Operációs rendszer, szoftver, hardver

Figyeljen jól arra is, hogy milyen operációs rendszer fut a laptopban, illetve, hogy a készülék milyen operációs rendszereket, hardvert és szoftvert támogat. Olyan használt számítógépek is elérhetők a piacon, amelybe mondjuk újabb szoftvert telepítettek. A maximális elégedettség érdekében azonban még a vásárlás előtt jól fontolja meg a számítógép adottságait és paramétereit . Ha ugyanis ragaszkodik egyfajta operációs rendszerhez, kár volna olyan használt laptopot vásárolnia, amely például az adott rendszert nem támogatná.

A fotó forrása: Elnur / Shutterstock.com