22 °C, Budapest
22 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
27°
Kedd
21°
2022.08.13. szombat, Ipoly
filter.hu filter.hu

Olaszország, a sokszínű vakáció földje

Akár nyaralást, akár rövidebb kiruccanást tervezünk, az egyik legkedveltebb európai célpont mindenképpen Olaszország. Az ország számos lehetőséget rejt, kifejezetten sokarcú képet mutat. Hova érdemes ellátogatnunk, úgy, hogy közben a költségeink sem szöknek az egekbe?

Olaszország utánozhatatlan hangulattal rendelkezik

Történelem, kultúra egész évben

Ha a tengerparti napozás helyett inkább a városnézős utazások hívei vagyunk, érdemes felkeresni Olaszország néhány olyan városát, mely kulturális látnivalók szempontjából az élen jár, ezzel „helyettesítve” azon földrajzi hiányosságukat, hogy nincsenek összeköttetésben a tengerrel. Ilyen tipp lehet pl. Milánó, Firenze, Róma, vagy éppen Velence, mely annyiban kakukktojás, hogy bár vízzel körülvett, mégsem a fürdőzők, sokkal inkább a kultúrára szomjazók paradicsoma. 

Ezen városok számos látnivalót tartogatnak, elsősorban történelmi és építészeti emlékekben. Csak néhány példa a teljesség igénye nélkül: a milánói Scala, a firenzei Uffizi képtár, a főváros, Róma jól ismert látnivalói, mint pl. a Colosseum, a Trevi-kút, vagy épp a Vatikán miniállama. Velence pedig egészen sajátos hangulattal rendelkezik szűk utcácskáival, gondoláival, és a Szent Márk tér hatalmas nyitott tereivel.

Ha ezekkel a helyekkel számolunk, költségvetésünk is alacsonyan tartható. Ne féljünk tehát, egy utazás Olaszországba költséghatékonyan tölthet fel élményekkel. Elég csak arra gondolni, hogy ezek egész éves programok, így a nyári főszezonon kívül is tervezhetünk velük, mikor a repülőjegyek ára is alacsonyabb. Emellett a szálláshelyek között is egyre több olcsó, de kiváló minőségű AirBnB szállás áll a rendelkezésünkre, a kisebb hotelekről, panziókról nem is beszélve. 

Emellett persze már itthon elkezdhetünk okosan bánni a pénzzel. A Ferihegyi repülőtér számos kedvező parkolási opciót kínál, vagy még jobb, ha valaki ki tud minket vinni, hiszen ebben az esetben közvetlenül a terminál előtt, egy gyors kiszállás idejére még díjtalanul is megállhatunk. Ám természetesen ha saját autónkat szeretnénk a reptérnél hagyni, arra is számos árkategóriájú opció áll rendelkezésre. 

Számtalan látnivaló és élő történelem

Tengerparti és gasztronómiai élmények

A kirándulási és kulturális lehetőségek mellett egy utazás Olaszországba kiváló nyári vakáció is lehet. Számos erre specializálódott település és város várja az erre éhezőket, hiszen az olasz csizma szinte teljes egészében tengerrel határolt. Az, hogy a nyári élményekhez milyen messzire megyünk, abszolút a saját döntésünk. 

Ha Olaszországi utat tervezünk, a gasztronómia mellett sem mehetünk el szó nélkül. Az olasz konyha világszerte ismert és szeretett és rendkívül széles skálán kínál ételeket. Épp úgy igaz ez a típusaikra (tésztafélék, tenger gyümölcsei, húsételek), mint az áraikra.

Akkor sem kell hát a költségvetés miatt vakarni a fejünket, ha inkább a tengerparti kiruccanás mellett döntünk, hiszen ezt is időzíthetjük akár főszezonon kívülre, a mediterrán éghajlatnak köszönhetően. A reptéri transzferre vonatkozó rész pedig itt is igaz, a legolcsóbb megoldás, ha valaki ki tud vinni minket a reptérig, ám akkor sem kopaszt meg minket senki, ha saját autónkat parkoljuk 1-2 hétig a reptér erre kialakított részein.