13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Az épületek energetikai korszerűsítésének legfőbb elemei

Az épületek felújítása nem csupán esztétikai kérdés, hanem sokkal több annál. Manapság már egy ingatlan rekonstrukciója során a tulajdonosok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az energetikai korszerűsítésre. Ez azonban igen sokféle beruházást takarhat, az alábbiakban ennek részleteibe próbálunk betekinteni.

Az energiafelhasználás csökkentése

Lakás vagy ház felújításakor (de természetesen építésekor is) első körben azzal csökkenthető az energiafelhasználás, ha korszerű nyílászárók kerülnek beépítésre, és a falak hőhídmentes szigetelése is megtörténik. Ezek mellett az épület fűtésének és hűtésének költségei tovább csökkenthetők hőszivattyús rendszerek beszerelésével, amelyek típustól függően a talaj, a víz vagy a levegő hőtartalmát hasznosítják.

Fontos megjegyezni, hogy csak félmunkát végez az a felújító, aki az épület megfelelő szigetelése mellett nem fordít elegendő figyelmet a szellőztetésre. A jól szigetelt épületeknél gyakran visszatérő probléma a helyiségek elégtelen szellőzése, amely a bent tartózkodók rossz komfortérzete mellett penészesedéshez is vezethet. Egy jól kiépített szellőztető rendszer nem csak folyamatosan friss levegővel látja el a belső tereket, de ezzel pozitív hatást gyakorol az emberek közérzetére és teljesítőképességére is.

A decentralizált és környezetbarát energiaellátás

Építkezéskor és felújításkor nem csak arra kell törekedni, hogy az épület jól tartsa a hőt, hanem a kiegyensúlyozott benti hőmérséklet biztosítása is leginkább zöld energiával történjen. Ezt a célt leghatékonyabban napelemek és napkollektorok felszerelésével lehet elérni, de megújuló energiát hasznosítanak a már említett hőszivattyús rendszerek is.

A fenti módszerek nem csak azért népszerűek, mert káros anyag kibocsátása nélkül biztosítanak energiát, de azért is, mert függetlenítik a házat az országos hálózatok által kínált energia árának ingadozásától is.

A hőszivattyús rendszerekről

A napelemeket és a napkollektorokat szinte mindenki ismeri, ám kevesebb szó esik a hőszivattyús rendszerekről. Ezek működésének lényege, hogy a külső környezet (a víz, a talaj vagy a levegő) hőenergiáját az épületbe vezetik, amely így jelentősen csökkenti a rásegítő fűtés-hűtés költségeit. Nem csoda, hogy egy megfelelően kiépített, minőségi hőszivattyús rendszerrel akár felére is csökkenthetők ezek a kiadások. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy mivel megújuló energiaforrásokat használnak, így működésük szinte teljes egészében szén-dioxid kibocsátása nélkül történik.