12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Ingatlanpiac - mi várható 2020-ban?

Az ingatlan boom, ami uralta az elmúlt éveket, elmúlni látszik. Már a múlt év második felét pangás jellemezte, és most mindenki találgatja, mit hoz a jövő.

Keveseknek éri meg a vétel

 

A lakáspiac nem a legkönnyebben kiszámítható területek közé tartozik, sok tényező befolyásolhatja. 2019 nyarán például egy kedvező állampapír megcsappantotta a befektetést keresők érdeklődését az ingatlanok iránt, ami nehezen volt előrejelezhető.

 

Az elmúlt 4 évben erősen ‘túlteljesítette’ árnövekedésben a hazai piac a nyugat-európait. A hazai lakáspiacot ‘fűtő’ jelenségek, azaz hogy mind többen kerestek ingatlant, akik különböző forrásokból meg is tudták fizetni a lakásokat, házakat, apadni látszanak. 

 

Az árak olyan magasra emelkedtek, hogy már nem tudja őket egy átlagember követni, így a fizetőképes kereslet ‘kiment’ a piac alól. 

 

A KSH adatai szerint öt év alatt 68 százalékot mentek felfelé az ingatlanárak, és ezzel rekorderek vagyunk a régióban, a második legjobban dráguló Izland illetve a harmadik helyezett Lettország messze lemaradva kullog mögöttünk. 

A hazai gazdasági növekedés lassulóban van, így a bérek, fizetések nem fogják követni az ingatlanpiac diktálta feltételeket. Azaz, akkor tudnának még drágulni a lakások, ha tovább nőnének a fizetések.

 

Nem indult be a piac

 

A jelenlegi trendek inkább az árcsökkenés felé mutatnak. 2019 első negyedévét követően Budapesten háromnegyed év alatt egyharmaddal, a megyeszékhelyeken 14 százalékkal csökkent a forgalom.

 

A 2020-as év az ingatlan.com adatai alapján rekord gyengén kezdett: nagyon alacsony az érdeklődés, és kevés lakás kelt el. A tavalyi év elejéhez képest 30%-al csökkent a forgalom. 

 

Bár várhatóan még hónapig, netán az egész évben az lesz jellemző, hogy nem lesznek alacsonyabbak a kínálati árak, az már előrejelezhető, hogy a tulajdonosok többet fognak engedni. A szakemberek szerint 10 százalékig le lehet majd alkudni az árat - hiszen sokan szeretnék eladni a tulajdonukat még akkor is, ha nem kapják meg érte azt az összeget, amit megálmodtak. 

 

A befektetési célú vásárlókra kevésbé számíthatnak az eladók. Aki szeretett volna, az már ‘bevásárolt’, hiszen a befektetők, élükön a külföldiekkel, kis túlzással letarolták a piacot. A megugrott árakon valószínűleg már keveseket érdekelnek az ajánlatokat, kivéve a valamilyen okból érdekes, speciális ingatlanokat.

A lelassulás begyűrűzik az albérletek piacára is

 

Nagyon sokan már megszerezték a vágyott ingatlant, és inkább a felújításba fektetnek be, kiadva a lakásokat. 

Megjegyzendő, a kiadási piac is telített, itt is inkább a bérleti díjak esése fog bekövetkezni idővel. Hiszen a sok új tulajdonos sok választási lehetőséget jelent a bérlőknek. 

 

Az ingatlanvásárlás tekintetében a relatíve olcsó ingatlanokban van még 2020-ban potenciál. Nem kevesen keresik a települések külső részein, a budapesti agglomerációban az ingatlanokat, és a nem túl drága panellakásokat.

Alátámaszt
Ellentmond
Alátámaszt
Ellentmond
Alátámaszt
Ellentmond
Alátámaszt
Ellentmond
További anyagok