15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Hogyan válassza ki a tökéletes páraelszívót?

Ki ne emlékezne a finom vasárnapi ebédek ízére és ínycsiklandó illatára! És a sütés közben keletkezett égett, zsíros szagra, ami miatt akár órákig lehet szellőztetni, hogy újra friss levegő legyen a lakásban? Szerencsére ezt a problémát ma már megoldja egy jó páraelszívó, amely kötelező eleme minden modern, jól felszerelt konyhának. A nagy kínálatban azonban könnyű elveszni, ezért próbálunk segíteni abban, hogy megtalálja az igényeinek leginkább megfelelő készüléket.

A legfontosabb paraméterek

A legtöbb páraelszívó 600 m³/h teljesítménnyel rendelkezik, vagyis egy nagyobb méretű konyhát is képes megszabadítani a kellemetlen szagoktól. Azonban nem mindegy, hogyan kerül beépítésre a készülék, hiszen ez jelentősen befolyásolja a működési paramétereit.

Az elszívók működése akkor a leghatékonyabb, ha az általa összegyűjtött levegőt ki lehet vezetni a szabadba. A rendszer kiépítésénél figyelni kell arra, hogy a lehető legnagyobb átmérőjű - nem hullámos belsejű - cső kerüljön kiválasztásra. A működés hatékonyságát csökkenti, ha a csőrendszer túl hosszú és kanyargós, de az aktív szénszűrő használata, valamint az elkoszolódott zsírszűrő is hasonló hatást eredményez.

Mire kell figyelni?

A Trikolor.hu-nál kapható páraelszívó beépítésekor két dologra kell nagyon figyelni, egyrészt a készülék ne kerüljön túl magasra, másrészt ne legyen keskenyebb mint a főzőlap, mert ezekben az esetekben jelentősen csökken a hatékonysága.

A körülmények nem mindig teszik lehetővé a használt, párás levegő konyhából való kivezetését, ilyenkor aktív szénszűrő használata lehet a megoldás. Ez a szűrő megköti a levegőben lévő nedvességet és a szagokat, így a tiszta levegőt fújja vissza a konyhába. Az aktív szénszűrő hátránya, hogy használatával a légszállítás mennyisége nagymértékben csökken, de egyes modellek sajnos nem is teszik lehetővé a beszerelését.

Főbb típusok

  • Hagyományos páraelszívó: helyigénye és egyszerű beszerelhetősége miatt leginkább kisebb konyhákba ajánljuk, ahol szabadon állóan és szekrény alá is beépíthetők.
  • Kihúzható páraelszívó: kompakt vagy minimalista konyhákba ideális, hiszen a keskenyebb konyhaszekrényekbe is belesimul, és használatakor is csak a kihúzható előlapja lesz látható. De a teleszkópos modelleknek köszönhetően az elszívó teljesen beleolvad a konyhabútorba, amely a készülék motorját is elrejti.
  • Kürtős páraelszívó: a kürtő kialakításának köszönhetően akár két szekrény közé vagy szabadon elhelyezve is igen meghatározó, dekoratív eleme lehet minden konyhának.
  • Sziget páraelszívó: szintén igen mutatós, hangsúlyos darab a konyhasziget fölé szerelt elszívó, amely szerencsére a konyha stílusához illeszkedően lehet minimalista, de vintage darab is.
  • Külső motoros páraelszívó: leginkább a hangtalan működést preferálóknak ajánlott, hiszen a motor nem magában a készülékben, hanem egy külső egységben kerül elhelyezésre.
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
Bútorok, konyhagépek
Eszközök, kiegészítők
További anyagok