13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.09. szombat, Natália
filter.hu filter.hu

Lakásfelújítás - amiért mindig jó ötlet

Ha költséget jelent is egy korszerűsítés, előnyei egyértelműek. Főleg az energetikai célú átalakítások térülnek meg, ezeket a szakemberek számszerűen is ki tudják mutatni. És az sem baj, ha pillanatnyilag nincs rá elegendő pénzünk.

Öt-tízévente minden ingatlanra ráfér a felfrissítés

Nagyon nagy számban laknak a magyar polgárok elavult, korszerűtlen otthonban. Igaz, rengeteg törekvés volt, hogy ezen változtassanak, érdemes például a lakótelep felújításokra gondolni. A nemzetközi - európai - trendektől azonban el vagyunk maradva: a hazai 4.4 millió lakásból 3.5 millió nem felel meg a korszerű energetikai, műszaki elvárásoknak.

Ne elégedjünk meg azzal, hogy tető van a fejünk felett, költsünk az otthonunkra, ez számos téren visszatérül nekünk.

Pihenés magasabb szinten

Kezdjük egy szubjektív tényezővel: ez az, hogy mennyire tudjuk otthon a napi fáradalmakat kipihenni. Ha a lakás stresszel minket, mert például nyáron meleg, télen hideg, vagy behallatszik a forgalom zaja, akkor az immunrendszerünk nem tudja ‘helyreállítani magát’. Az otthonunknak olyannak kell lennie, ami a számunkra a legideálisabb.

Sokmindent tehetünk a zavaró hatások ellen. Vannak például, akik együttélnek azzal, hogy a szomszédok köhögése is áthallatszik, olyan vékonyak a falak, mert ódzkodnak egy nagyobb beruházástól, de ma már mindenre van megoldás.

A fal, a padló, a mennyezet, a nyílászárók is zaj- és hőszigetelhetőek. Felragasztható szigetelő lapokkal sokkal csendesebb és intimebb lesz a lakásunk - arról nem is beszélve, hogy nekünk sem kell azzal foglalkoznunk többé, zavarja-e a gyerek hegedűórája, vagy a hangos zene a szomszédainkat.

Úgy gondoljuk, nincs erre pénzünk? Megoldást jelenthet egy felújítási célú hitel. Alacsony jövedelemmel is igényelhetünk ilyen hitelt, és hosszabb futamidővel a törlesztőink is vállalhatóak lesznek.

A korszerű otthon a nyugalom záloga

Alacsonyabb összegek a számlákon

Még egyértelműbbek az előnyei annak, ha energetikailag korszerűsítjük a házunkat vagy lakásunkat. Sok téren javíthatunk a körülményeken: a fűtésrendszer, a nyílászárók és megannyi más elem javíthat azon, hogy elszökik a meleg, pazarlódik az energia. A szakemberek tippjei alapján érdemes elindulni: például a fűtetlen, szigeteletlen padlások valósággal ‘rabolják’ egy ház energiáját. Havi 6000 forintot mindenképpen nyerünk majd ezen a rezsiköltségek terén.

A lakossági energetikai hitelprogram nagy segítség lehet, de a falusi CSOK is alkalmas arra, hogy felújítsuk az otthonunkat.

A falusi CSOK neve jelzi, hogy kistelepüléseken lehet igénybe venni, és a vállalt gyerekek száma is befolyásolja, mennyi pénz jön a kasszába. A különbségek tetemesek:

1 gyermek: 600 ezer Ft

2 gyermek: 2,6 millió Ft

3 vagy több gyermek: 10 millió Ft

Ekkora felújítási támogatást kaphatunk meglevő ingatlan esetén. A részleteknek érdemes utánanézni természetesen minden támogatási formánál.

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok