8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
16°
Holnapután
Péntek
20°
2024.04.23. kedd, Béla
filter.hu filter.hu

7 szabály, amit be kell tartanod, hogy a gyereked biztonságban legyen a vízparton

Itt a nyár, utazunk a Balaton partjára, a horvát tengerhez, vagy csak csobbanunk a kerti medencébe. A pancsolás nagy öröm a kisgyerekek számára is, de ha nem tartunk be bizonyos biztonsági intézkedéseket, akkor potenciális veszélyforrás lehet a fürdőzés.

Az Egyesült Államokban évente nagyjából 600, 15 év alatti gyerek veszti életét vízbe fulladás miatt, és az egy és négy év közötti korosztályban ez a vezető baleseti halálok. Sajnos máshol, Magyarországon is előfordulnak ilyen tragikus esetek. Senkit nem szeretnénk elriasztani attól, hogy kisgyerekkel strandra menjen, hiszen ha betartunk pár szabályt, akkor szemünk fénye teljes biztonságban van.

Mindig tartsd szemmel a gyereket

Egy kisgyerek fulladásos halálához sokkal rövidebb idő is elég, mint egy felnőtt esetében, akár 25 másodperc alatt bekövetkezhet. Ezért mindig, de mindig legyen egy felnőtt a pici közelében, még akkor is, ha a kerti medencében pancsol. Arra se számítsunk, hogy úgyis meghalljuk a kiabálást, sajnos ezek a tragédiák teljes csendben történnek meg.

Felejtsd el a telefonodat

Egy érdekfeszítő telefonbeszélgetés könnyen el tudja vonni a figyelmet. Ezért inkább ne vegyük fel, ha hívnak. Ha csak egy SMS-t nézünk meg, az is eltart jó pár másodpercig, ami alatt a gyerek eltűnhet a víz alatt. Persze a telefon legyen nálunk, de mindenképpen halkítsuk le.

Ne gondold, hogy az úszógumi biztonságot jelent

Az úszógumi, felfújható vízi játék nagyszerű móka egy kisgyereknek, de nem jelentenek bármiféle segítséget vészhelyzet esetén, sőt akadályozhatják a kicsit a mozgásban, ha „menekülni kell”. Ráadásul elég sok a gyenge minőségű áru, és erre tuti akkor jövünk rá, amikor baj van.

 Írasd be úszásoktatásra

A gyerekeket négy éves kortól felfelé már be lehet iratni úszásoktatásra. Persze egy óvodás, vagy kisiskolás korú gyereket egy ilyen kurzus elvégzése után sem lehet egyedül hagyni a mély vízben, de mindenképpen előnyére válik, ha korán megtanul úszni.

Vond be” az idősebb gyereket

Ha nagyobb társasággal, több gyerekkel mentek a strandra, akkor „párosíthatjátok” őket. Minden nagyobb kap egy kicsit, akire figyelnie kell. Ez persze nem helyettesíti, csupán kiegészíti a felnőtt felügyeletet.

Tanítsd meg neki a szabályokat

A másfél-két éves gyerekek is képesek tiszteletben tartani bizonyos szabályokat, sőt jó is, ha minél korábban tudatjuk velük, hogy a saját biztonságukért ők maguk is felelősek. Nem merülhet a víz alá, nem lökdösődhet, nem nyomhat mást a víz alá, illetve csak akkor mehet (számára kicsit) mélyebb vízbe, ha a felnőtt is mellette van.

Vegyél részt egy újraélesztési tanfolyamon

Bizonyos kórházakban és egészségügyi intézményekben szerveznek újjáélesztési tanfolyamokat, amin bárki részt vehet. A neten érdemes utána nézni. Ha bekövetkezik a legrosszabb, akkor – a mentők helyszínre érkezéséig – Te is sok mindent tehetsz!

Via