12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.09. szombat, Natália
filter.hu filter.hu

A szerszámkészlet nélkülözhetetlen elemei

Minden háztartásba kell legalább egy szerszámkészlet, mert bármikor bármivel történhet bármi. Azaz előfordulhat, hogy meg kell húzni egy meglazult csavart, vagy fel kell tenni egy képet a falra.

Ezekhez az apró feladatokhoz is kell szerszám, de az is lehet, hogy egyszercsak a mosogatót kell szétszerelni és megjavítani, amihez nem feltétlenül kell még szakembert hívni. Ilyenkor jó, ha van egy olyan alapfelszerelésünk, egy alap szerszámkészlet a szerszámosládában, amihez nyúlhatunk.

Vegyük a legnehezebb kiindulóhelyzetet. Sosem volt még a kezünkben semmilyen szerszám, és még a nevüket sem tudjuk. Sosem szereltünk az apukánkkal vagy senkitől nem láttuk, tanultuk meg, hogyan kell. Nemtől függetlenül sokan vagyunk ezzel így. És amúgy is, eddig mindig (ki)segített valaki, ha a ház körüli szerelésekről, javításokról vagy barkácsolásról volt szó.

Csavarozás

A csavarok ki- és becsavarásához kellenek a csavarhúzók. Léteznek csillag- és laposfejű csavarhúzók, de jó, ha olyan szerszámkészletet választunk, amelyben van külön villáskulcs is. A megnevezés arra utal, hogy milyen a csavarhúzó végződése, hogyan illeszkedik bele a csavarba. Az a jó, ha ezekből több méret is rendelkezésünkre áll. A gyakran előforduló méret a 10-es, 13-as, 15-ös.

Csavarozó bit-készlet és imbuszkulcsok

Az imbuszkulcs egy hatszögletű, L-alakú kulcs, amellyel imbuszfejű csavarokat lehet behajtani. Szintén többféle méretben léteznek, ezért készletet érdemes vásárolni belőlük, de általában abban is kaphatóak. Például a svéd bútorgyártó összeszerelhető bútorainak nagy része is imbuszkulccsal szerelhetőek össze.

A csavarozó bit-készletben a csavarhúzó végei különböző formájúak és cserélhetőek. Létezik kézi verziója és akkus változata is, amellyel pillanatok alatt végrehajtható a csavarbehajtás. Az akkus csavarbehajtók általában átállíthatóak és fúróként is működnek.

Fogók

Amit érdemes megjegyezni: kombinált fogó, csípőfogó, harapófogó, franciakulcs, vízpumpa-fogó. Ha ezeket megvesszük, akkor szinte mindenre felkészültünk! A kombinált fogó az egyik alap szerszám a szerszámkészletben, mert azzal csípni és fogni is lehet, valamint még egyes esetekben csavart is lehet húzni vele.

A franciakulcs nagyon hasonlít a villáskulcshoz. A különbség az, hogy van rajta egy tekerő, amellyel megfelelő méretre állítható a vége. Tehát, ha van egy kisebb és egy nagyobb franciakulcsunk, akkor azzal majdhogynem kiválthatunk vele egy villáskulcs készletet is. Hátránya, hogy olyan nagy, amely a legnagyobb méret, amire állítható, ezért, ha kicsi helyre kell beférni vele, nem biztos, hogy tudjuk használni.

Egyéb hasznos okosságok

Barkácsoláshoz elengedhetetlen még azért néhány eszköz. Ilyen a mérőszalag, amelynek legpraktikusabb verziója, amely kihúzható és fixálható, valamint a vízmérték, amellyel kimérhetjük a pontos 180 fokot, amely egy polc felszerelésénél vagy egy kép felrakásánál is nélkülözhetetlen.

Figyeljünk arra, hogy a szerszámkészlet jó minőségű legyen, lehetőleg rozsdamentes acélból készült darabokat válogassunk össze. Biztonságos, elzárható helyen tároljuk őket, hogy véletlenül se kerüljön gyermek kezébe felügyelet nélkül.

Ma már szintén sokféle méretben, okos kialakítással kaphatunk szerszámos ládákat is, amelyeket könnyen elpakolhatunk. Egy többfunkciós szerszámkészlettel nem lőhetünk mellé, hiszen ebben vegyesen mindenféle eszközt megtalálhatunk. Egy ilyen szett tényleg nagy hasznunkra lehet bármikor, ne halogassuk, hogy beszerezzünk egy ilyet magunknak!

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok