13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.09. szombat, Natália
filter.hu filter.hu

Napelemek és napkollektorok tisztítása

Először is nem árt, ha tisztázzuk, mi is a napelem és napkollektor, mert a neve alapján igaz hasonlóak, de egyáltalán nem ugyanazok, ugyanis amíg a napkollektor meleg vizet állít elő, addig a napelem villamos energiát.

Napkollektor

A régi időkre visszaemlékezve, gondolom sokan láttak és használtak is a kertekben, nyaralókban felszerelt fekete hordókat, amelyekbe víz volt töltve, rajta egy csap, zuhanyfej, stb., amelyet a nap sugarai melegítettek fel.

Igazából a napkollektor működése is hasonló. A modernizált rendszerek esetében a vizet egy tartályban tárolják, amelyek kb. 200 literesek, de lehetnek akár 2000 literesek is, ez függ a rendszer méretétől. A tartály fala hőszigetelővel van kitöltve, így hosszú ideig tudja tárolni a nap által felmelegített vizet.

Ezt használhatjuk a fűtés rásegítésére, például radiátoros vagy padlófűtéses rendszerhez egyaránt. A napkollektoroknak is több fajtája van, de a legelterjedtebb a vákuumcsöves, valamint a sík kollektor.

Napelem

Ez a rendszer teljesen más elven működik. A napfény energiáját alakítja át, egyenárammá. A napelem számára a legjobb a hűvös, de tiszta idő. Ha túl magas hőmérséklet mellett kapja a nap sugarait, akkor a napelem cellái túlmelegedhetnek, így veszíthet a teljesítményéből.

A napelemeket, akárcsak a napkollektorokat, a házak tetején helyezik el, innen a vezetékek egy inverterbe csatlakoznak. Ez a rendszer segítségével átalakítja az egyenáramot váltóárammá. Ezután már az összes elektromos berendezésünk működtetésére használhatjuk.

Miután megismertük ezeket a berendezéseket, így már tudjuk azt is, hogy hol helyezkednek el. Ezért azzal is tisztában kell lennünk, hogy ott fenn ezek a készülékek elkoszolódhatnak.

Mivel lehet őket tisztítani?

Létezik egy weboldal, ahol találunk egy igazán hatékony, egyben környezetbarát tisztítószert. A bioforce.hu környezetkímélő termékeket forgalmaz, ahol elég sok nagyszerű árucikk található.

Kínálatukban a napelemek és napkollektorok tisztán tartására is akad egy kiválóan alkalmas termék, ez pedig a Bioforce Industry Solar Cleanse spray formában. Nagy hatékonyságú tisztító erővel távolítja el a zsírt, koszt és egyéb foltszerű szennyeződéseket. Illatanyagoktól mentes, biztonságos, és könnyű használatot tesz lehetővé, valamint biológiailag teljesen lebomló anyagokat tartalmaz.

Makacs szennyeződések esetében 100 ml folyadékot oldjon fel 1 liter vízben, mérsékelt foltok esetében 50 ml-t. Ha pedig nem olyan vészes koszról van szó, akkor permetezze be a felületet, aztán egy ruhával vagy papírtörlővel törölje át. Ilyen egyszerű!

Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
További anyagok