15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Lyukat égethet a zsebünkbe a bankszámla, ha nem figyelünk

Kevesen vannak tudatában, hogy a bankkártyák és bankszámlák apránként, észrevétlenül tudnak kemény ezreket kivenni a zsebünkből, ezért érdemes körülnézni a piacon és kedvező megoldást keresni.

A bankszámla és a bankkártya ma már megkerülhetetlen, a banki költségeink viszont optimalizálhatóak lennének egy olcsó bankszámlára való váltással. A magyar fogyasztók azonban rendkívüli mértékben hűségesek a bankjukhoz. Még akkor is, ha a havonta kézhez kapott számlaértesítő alján összesítve látják a banki díjak és költségek levonásának mértékét, ami évente akár több tízezer forintot is jelenthet.

A költségek két legfontosabb forrása a bankszámlák és kapcsolódó díjaik, valamint a bankkártyákhoz kapcsolódó különféle költségek.

Bankszámlák és díjaik

A számlákhoz kapcsolódó kiadásaink a számlanyitással kezdődnek. Ez általában egyszeri promóció keretében ingyenesen megtehető. A kapcsolódó havi számlavezetési díjakról azonban ez már nem elmondható.

Ingyenes számlavezetési díjjal kecsegtet néhány bank, azonban ennek is ára van. Ezek a számlák aktív használatot és egy minimum összeg beérkezését szabják feltételül, aminek nem teljesülése esetén a bank kirója a számlavezetési díjat.

Az utalások díja nagyban változhat attól függően, hogy netbankból, vagy bankfiókból indítjuk az utalást. Néhány éve már a netbanki utalások sem ingyenesek, amit megfejel a tranzakciós költség díja is, de a bankfiókból történő utalás költségéhez képest még mindig kedvezőbbek.

Sokan még mindig papír alapon kérik a havi bankszámlakivonatot, ami legtöbbször már szintén nem ingyenes, általában néhány száz forintba kerül.

Bankkártyák és díjaik

A bankkártyák első kibocsátása a legtöbb banknál ingyenes, míg a lopás, vagy kártya elvesztése miatt igényelt pótkártyák díja 1.500 forint körül van. Az éves kártyahasználati díj azonban ennél jóval magasabb, akár 5.000 forintba is kerülhet, amit a bank akkor is felszámol, ha január elsején visszaadjuk a kártyát. Ehhez jönnek a bankkártyás vásárlások miatt keletkezett díjak.

A legtöbben SMS-ben visszaigazolást kérünk a tranzakciókról, hogy azonnal reagálni lehessen egy esetleges bankkártya lopás esetén, de a biztonságnak ára van. A kártyahasználat gyakoriságától függően több ezer forintba is kerülhet ez a szolgáltatás. A szeptembertől bevezetett kötelező kétlépcsős biztonsági azonosítás miatt a költségek tovább nőnek.

Amennyiben készpénzt veszünk fel, ATM-ből maximum havi két alkalommal ingyenesen megtehetjük összesen 150.000 forint határig. Azonban ehhez regisztrálnunk kell a bankban, és csak egy kártyánál élhetünk a lehetőséggel. A további készpénzfelvételek díja banktól függ, de idegen ATM-ből akár 2,5%-os is lehet.

A bankszámlák és kártyák díjainak útvesztőjében könnyű elveszni. Érdemes hát független szakértő segítségét kérni egy optimális választáshoz, mert hosszú távon sokat spórolhatunk.