13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
18°
Szerda
19°
2022.10.02. , Petra
filter.hu filter.hu

Hasznos tanácsok gipszkarton kapcsán

A jól hasznosítható gipszkarton tanácsok bármikor jól jönnek, akár építkezés, akár átalakítás előtt is. A környezetbarát, költséghatékony és az időjárási viszonyokhoz remekül idomuló anyag tulajdonságait és a vele való munkavégzés kívánalmait ugyanis nem árt közelebbről is megismerni.

Rövid bejegyzésünkben ennek megfelelően hasznos tanácsokat osztunk meg a gipszkartonnal kapcsolatban.

Milyen előnyei vannak a gipszkarton alkalmazásának?

A gipszkarton alkalmazásával egyrészt pénzt tudunk megspórolni, másrészt az időjárási viszonyokra sem érzékeny megoldás lesz a birtokunkban. Ezért évszaktól függetlenül lehetővé teszi a munkát, egyúttal remekül lehet a segítségével klimatizálni a helyiségeket, hiszen nyáron befogadja, télen pedig kiengedi a párát.

Emellett a különféle hanghatásokat is képes jól megszűrni a benne található ásványgyapotnak hála. Ha a megfelelő dübeleket alkalmazzuk, akkor a teherbíró képességét kihasználva szekrényeket is tudunk rögzíteni rajta.

Mivel többrétegű kartonból, gipszből és vízből tevődik össze, mind az előállítása, mind pedig az alkalmazása környezetbarát megoldásnak minősül.

Hasznos gipszkarton tanácsok

A gipszkarton szerkezetek építése előtt győződjünk meg arról, hogy a nyílászárók behelyezése megtörtént-e. Csakis ezt követően jöhetnek a gipszkarton szerkezetek.

Fontos, hogy a falak és a födémek állandósult nedvességtartalommal bírjanak. Tulajdonságaikat tekintve a felületeknek ugyanis száraznak, az aljzatnak pedig érettnek kell lennie.

Figyeljünk arra, hogy a gipszkarton lapokat a szerelésük előtt legalább 48 óráig a későbbi helyükkel megegyező térben tároljuk. Így tudjuk elérni ugyanis azt, hogy a nedvességtartalmak kölcsönösen ki tudjanak egyenlítődni.

Ami a gipszkarton lapok tárolását és mozgatását illeti, előbbit fektetve, utóbbit pedig függőlegesen érdemes megoldani.

Az egyes lapok pontos vágásához mindenképpen szerezzünk be kézi rókát vagy gipszkarton fűrészt. A szerelvények helyét pedig leginkább dobozfúró, illetve körkivágó alkalmazásával tudjuk precízen kialakítani.

További praktikák a gipszkartont illetően

A hézagolás megkezdése előtt ne feledjük, hogy azt kizárólag +5 ˚C felett javasolt elvégezni. Ügyeljünk arra, hogy a többrétegű szerkezet kivétel nélküli összes rétegét szükséges lesz hézagolni.

Hogyha öntapadó műanyag erősítő szalaggal dolgozunk, akkor azt a száraz lemezre ragasztjuk fel. Ezt követően a szalagon keresztül a hézagot, a hézagoló anyag segítségével teljes egészében kitöltjük.

Amikor válaszfalakat szerelünk, akkor a lapokat csakis a függőleges CW gipszkarton profilokhoz rögzítjük. Arra is fordítsunk figyelmet, hogy a gipszkarton lapok szabálytalan elhelyezése és rögzítése a lapok közötti hézagok megrepedezéséhez vezethet. Ezt érdemes elkerülni.

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok