13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Az ideális fűtési módozat porallergiával küzdők számára

A porallergiával küzdők számára a fűtési szezon csak olajat jelent a tűzre, és fokozza a kellemetlen tüneteket. Ilyenkor gyakorta tapasztalható az egyes helyiségekben tartózkodva a nehezebb levegővétel, szélsőségesebb esetekben egyfajta szorító érzés a mellkas környékén.

A probléma megszüntetéséhez egyrészt a lakásban uralkodó páratartalom ideális szintjének beállításán, illetve a leginkább megfelelő fűtési módozat beüzemelésén keresztül vezet az út.

Rövid bejegyzésünkben igyekszünk segítséget nyújtani abban, hogy a porallergiában szenvedők tünetei ne fokozódjanak a fűtési szezon kezdetével.

Mi az összefüggés a fűtés, illetve a porallergia között?

Amikor kezdetét veszi a fűtési szezon, akkor a lakásban uralkodó páratartalom rendszerint eltér az optimálistól. A porallergiával küzdők számára sem a túlzottan párás, sem pedig a párátlan helyiség nem nevezhető ideális közegnek.

Ha ugyanis túlságosan párás a levegő, akkor könnyebben telepednek meg a kórokozók, illetve alakul ki a penészesedés. A páratartalom szélsőségesen alacsony értéke pedig a légutak kiszáradását, valamint irritációt is eredményezhet.

Szóval már azzal is nagy segítséget nyújthatunk az allergiás személynek, hogyha rendszeres szellőztetéssel, illetve párátlanító vagy párásító készülékkel gondoskodunk a páratartalom megfelelő szintjének fenntartásáról.

A nemkívánatos poratkákról

A porallergiával küzdők számára a legnagyobb nehézséget a poratkák jelenléte okozza. Amikor kezdetét veszi a fűtési szezon, a hideg és meleg levegő keringetése által az atkák ürüléke is a légtérbe kerül, ami csak tovább fokozza az allergiás tüneteket.

Hogyha az egyes fűtési megoldásokat vizsgáljuk, akkor a radiátorok működése nehezíti meg leginkább a porallergiában szenvedők dolgát.

Egyébiránt régebben hasonlóan negatív hatást gyakorolt a padlófűtés is. A technológiai fejlesztéseknek, illetve a modernebb kazánok működésének köszönhetően mára ez nem igaz. A padlófűtés pont, hogy enyhíteni tudja a porallergiában szenvedők nehézségeit.

Az infrafűtés, mint hatékony megoldás

Az elektromos fűtési megoldások közül az infrafűtés számít a leginkább korszerű megoldásnak. Működési elvének köszönhetően az infrapaneleknek nem szükséges a levegőt közvetítő közegként használniuk. A panelek egyenesen a testeknek közvetítik a hőt.

Ennek pedig az a pozitív hozadéka, hogy porallergiás tünetekre valódi gyógyírként tud szolgálni. Mégpedig azért, mert a használat közben egyáltalán nem kavarja fel a port a lakáson belül.

Szóval ha a családban van olyan személy, aki porallergiával kénytelen megküzdeni, az ő számára nagy segítséget jelenthet az infrafűtés alkalmazása.

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok