11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Mikor érdemes kihúzni a bölcsességfogakat?

Bár senki nem szereti a foghúzást, de vannak olyan esetek, amikor ez elkerülhetetlen. Ilyen eset, ha a bölcsességfogak nem jól jönnek ki, esetleg már a megjelenésük után károsodnak. Ebben az esetben nem marad más, mint hogy ki kell húzni őket.

A bölcsességfogak megjelenésére a legtöbb ember élénken emlékszik. Ezek az alsó és a felső állcsont 8. helyén helyén helyezkednek el, és meglehetősen későn, 18 éves kor felett bújnak ki. Azt mondják, azért bölcsességfog, mert amikor megjelenik, a többség már elég bölcs, bár ez erősen megkérdőjelezhető. A lényeg, hogy a többségnek elég fájdalmas, amikor kibújik, így sokan már előre felkeresik a fogorvost.

Bár manapság ez a legfeleslegesebb fogunk, hiszen életmódunkból adódóan nincs rá szükségünk.

Minden esetben ki kell húzni?

A bevett gyakorlattal ellentétben semmi nem indokolja az automatikus kihúzást. Hiszen ha egészségesen jön ki, akkor a megfelelő ápolás mellett igen hasznos is lehet. Mondjuk egy 7-es elvesztése esetén akár még egy híd tartópilléreként is szolgálhat.

Persze a megfelelő ápolás nem olyan egyszerű egy bölcsességfog esetében, hiszen az elhelyezkedéséből adódóan könnyen ott maradhatnak az ételmaradékok. Ebből pedig egyenesen következik, hogy könnyen romlanak.

Arról nem is beszélve, hogy a fogászati kezelésük is roppant körülményes, mivel a töméshez is nagyon rossz helyen van, a gyökérkezelés pedig szinte lehetetlen, mivel nem tudjuk akkorára tátani a szánkat, hogy az kivitelezhető legyen.

Éppen ezért inkább kihúzzák, semhogy további problémát okozzon. Ez persze függ a probléma súlyossági fokától is, hiszen nem csak a könnyű romlás lehet probléma, hanem, hogy nem tud megfelelően kibújni, mert nincs elég hely az állkapocsban.

A legtöbb esetben akkor érdemes kihúzni a bölcsességfogakat, ha fájdalmat okoz, illetve gócként funkcionál. Esetleg ha fogszabályozáskor problémát okoz, és nem nem férne el a korrigált fogívben.

Az sem ritka, hogy mintegy megelőző jelleggel fogászati műtétre kerül a sor. Ez főleg akkor történik, ha a bölcsességfog nem megfelelő szögben próbál nőni, azaz vízszintesen vagy akár félig ferdén próbál áttörni. Mivel ezzel megsértheti, roncsolhatja a mellette lévő 7-est, így mérlegelni kell, hogy érdemes megszabadulni tőle.

Mivel járhat, ha bent marad?

Ha nem húzzák ki a bölcsességfogat amikor az indokolt lenne, akkor számos tünetet okozhat, ami nagyon megkeseríti az ember életét. Ilyen lehet a szűnni nem akaró fogfájás, gyakori állakpocs-, fülfájás, sőt még a környező fogakra kisugárzó fájdalom is. Akár fogászati góc és ínybetegségek is kialakulhatnak az érintett területeken.

Manapság szerencsére nem kell félni egy bölcsességfog műtéttől vagy éppen húzástól, mivel ez már teljesen fájdalommentes, hála a fejlett érzéstelenítésnek.

Bővebb információért mindneképp érdemes felkeresni a Completdent.hu oldalt, valamit a csapat profizmusának hála minden esetben egy fájdalommentes és profi foghúzásban lehet részünk, ha a helyzet úgy kívánja.