12 °C, Budapest
12 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

A tökéletes lánykérés

A legtöbb nő már kislány korától kezdve álmodozik arról a napról, amikor a nagy Ő letérdel elé, és egy csodaszép gyűrűvel megkéri a kezét. Ezt mindenki máshogy képzeli el, ezért nagyon fontos, hogy a reménybeli vőlegény megfelelően ismerje kedvese vágyait.

Míg régen jóval formálisabb módja volt a lánykérésnek, addig ez már meglehetősen lazult napjainkra. Már nem kötelező a szülőktől megkérni a hajadon kezét, bár nagyon szép gesztus, amit jó, ha nem hagy ki senki a számításból.

Korábban a házasság apropója sem feltétlenül a szerelem volt, sokkal inkább egy gazdasági egyesülés, amit a szülők rendeztek el. Akkoriban a család idősebb tagjai választották ki azt, akihez hozzá kívánták adni a hajadon lányokat, akiknek vajmi kevés beleszólásuk volt az életüknek az alakulásába. Szerencsére ez is megváltozott mára, hiszen most a fiatalok maguk választanak, és szerelemből házasodnak.

Emlékezetes lánykérés

Lánykérés szempontjából ma már nem létezik igazán határ, inkább a pár habitusa szabja meg a kereteket. Akik inkább a romantikára esküsznek, nekik tökéletes választás a gyertyafényes vacsora vagy egy romantikus piknik a nagy kérdés feltételéhez.

A bevállalósabbak nem riadnak vissza a nagy nyilvánosságtól, vagy éppen sok ember jelenlététől sem, így nekik lehet jó megoldás egy flashmob, egy sportrendezvény vagy egyéb hasonló esemény.
Sőt, az igazán extrémek akár egy ejtőernyős ugrás keretein belül is feltehetik a nagy kérdést.

A lényeg, hogy mindig legyen szem előtt, hogy milyen a habitusa a másiknak, azaz élvezni fogja-e a feltűnést.

A gyűrű

Az eljegyzési gyűrű általában egy egyköves, szoliter darab, ami persze ma már bármilyen lehet. Hagyománytisztelő pár esetén előfordul az is, hogy a szülő vagy nagyszülő gyűrűjével kéri meg a vőlegény a lány kezét, bár manapság ez már a ritkább verzió.

Ma a gyűrű készülhet aranyból, ezüstből, palládiumból, díszítheti Swarovski kristály, illetve drágakövek, amiből ma már nem csak az áttetsző gyémánt az elfogadott, hanem a színes drágakövek is.

Néha még ma is találkozni az úgynevezett kísérőgyűrűvel. Ez funkcióját tekintve régen arra szolgált, hogy megerősítse az elhatározást a felekben. Ma már inkább csak egy szép szokás, de elég ritkán alkalmazzák, hiszen az eljegyzési gyűrű is egy köves darab, így igazából elvesztette a jelentőségét.

A gyűrű viselése

Esküvő előtt gyakran az eljegyzési és a kísérő gyűrűt is a bal kéz gyűrűs ujján viselik. Kísérő gyűrű hiányában csak az eljegyzési gyűrűt, majd az esküvőn a jobb kézre kerül a karikagyűrű, amihez tetszés szerint mellette viselhető az eljegyzési gyűrű is.

Bizonyos helyeken ezt nem cserélgetik, hanem mindent végig a bal kéz gyűrűsujján viselnek, mert úgy tartják, hogy a szívhez vezető ér a bal kéz gyűrűsujjából indul ki.

Menyasszony, vőlegény
Körítés
Menyasszony, vőlegény
Körítés
Menyasszony, vőlegény
Körítés
Menyasszony, vőlegény
Körítés
További anyagok