13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

Bolygónk pusztulásáért leginkább felelős 100 ember neve és a helyszínek

100 cég felelős a világ üvegházi gáz-emissziójának legnagyobb részéért. A térképen látható e cégek neve, helye és első számú vezetőinek neve. Az ország (kontinens) méretaránya tükrözi az 1850 és 2011 között kibocsájtott széndioxid mennyiségét

Bolygónk pusztulásáért leginkább felelős 100 ember és helyszín, 2019 - Jordan Engel

A föld nem haldoklik, hanem a földet megölik, és azoknak, akik ezt teszik, nevük és címük van.” - Utah Phillips

1988 óta a világ üvegházhatását okozó gázkibocsátás több mint 70 százalékáért csupán 100 vállalat a felelős. A vállatokat irányító fickók - többségében férfiak – a földön élők hátán állva gazdagodtak meg. Üzleti modelljük az emberiség egyetlen ismert helyének megsemmisítésén alapul. Eközben irányt tévesztve haragunkat szomszédainkra, barátainkra és családunkra irányítjuk, mert műanyag szalmaszálat használnak, vagy mert nem törődnek az újrahasznosítással. Ha van valaki, aki megérdemli a földön élő 7,5 milliárd ember felháborodását, akkor éppen ez a 100 ember az. Összességében ők uralják a világ bányászati jogainak nagy részét - a még feltáratlan olaj, gáz és szén kiaknázásának „jogát”. Tudniuk kell, hogy nem hagyjuk békén őket addig, amíg bele nem egyeznek abba, hogy azokat az ásványi kincseket BENN HAGYJÁK A FÖLDBEN. Nemcsak a cégüket, de őket sem hagyjuk békén. Az ügyek most már személyessé váltak.

Houston (USA) ad otthont a 100 legnagyobb környezeti károkat okozó bolygógyilkos cég közül 7-nek, majd követik a sorban Jakarta (Indonézia), Calgary (Kanada), Moszkva (Oroszország) és Peking (Kína). A lista leggazdagabb embere Vagit Alekperov orosz olajmágnás, akinek a vagyona jelenleg 20,7 milliárd dollár.

A térkép kartogram formájában ábrázolja az országokat kumulatív szén-dioxid-kibocsátásuk szerinti méretben, az iparosodás óta eltelt időszakban.

Ez a térkép válasz arra az elterjedt mítoszra is, hogy az éghajlatváltozást megállíthatjuk csupán azzal, hogy a személyes viselkedésünket megváltoztatjuk, és több zöld terméket vásárolunk. Függetlenül attól, hogy szelektíven újrahasznosítunk vagy sem, ezek a vállalatok folytatják bolygónk tönkretételét, ha nem állítjuk meg őket. Ezeknek a vállalatoknak a legfőbb döntéshozói a viszonylagos névtelenség kiváltságát élvezik. Ezzel a térképpel megpróbáljuk lelebbenteni róluk a fátylat és tettre hívni őket. Ők azok a fickók, akiknek ugyanazt a személyes felelősséget kellene érezniük a bolygó megmentéséért, amelyet mi, mindannyian érzünk.

Közeli térkép a top 32 észak-amerikai emberről és cégéről, akik megölik a bolygónkat.

Képaláírás: Közeli térkép a top 18 európai emberről és cégéről, akik megölik a bolygónkat.

Bolygónk pusztulásáért leginkább felelős 100 ember neve és a helyszínek, 2019”-című cikket Jordan Engel készítette. 

Forrás: The Decolonial Atlas

Ember
Következmény
Ember
Következmény
Ember
Következmény
Ember
Következmény
További anyagok