10 °C, Budapest
10 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

10 történelmi esemény, amelyet eddig senki sem tudott megmagyarázni

A történelem tele van megmagyarázhatatlan dolgokkal, és valamilyen oknál fogva mi emberek inkább a titokzatos dolgokra figyelünk, mint a tagadhatatlan tényekre. 

Ha te is kedveled a rejtélyeket, akkor most örülni fogsz, mert a Bored Panda összeállított egy listát olyan történelmi eseményekről, amelyeket a tudósok még nem tudtak megmagyarázni. Egy 2000 éves test, amelyen még rajta volt a haj és szempillák, és egy olyan szöveg, amelyet senki a világon nem ért meg, csak kettő a listából olyan dologok mellett, amelyek a történelem megmagyarázhatatlan oldalát mutatják. 

1. A gorilla elmondta, hogy az állatok egy "kényelmes lyukba” mennek meghalni

A szeretett gorillát, Kokót megtanították a jelnyelvre, és ezáltal képessé vált arra, kommunikáljon az emberekkel. Egy interjúban Francine Pattersont, Koko tanítóját és a hozzá legközelebbálló embert arról faggatták, hogy milyen mélyek voltak a Kokóval folytatott beszélgetései. 

Így válaszolt: „Egy beszélgetéssel kezdődött, amelyet Koko a halálról folytatott az egyik gondozójával. A gondozó egy csontvázat mutatott Kokónak és megkérdezte: "Ez élő, vagy halott?" Koko válasza: "Halott, betakart." A „betakart" azt jelenti, hogy "fedett." Aztán a gondozó megkérdezte: "Hova mennek az állatok meghalni?" Koko azt mondta: „Egy kényelmes lyukba.” Aztán adott egy búcsúcsókot. Kokónak ez a válasza sok embert meglepett, és teret engedett a filozófiai vitáknak. Óh, bárcsak Koko ki tudta volna fejteni a gondolatát!

2. A 2000 éves test, amelynek még megvan a haja, a szempillái, és vér van a vénáiban

Xin Zhui, aki Lady Day néven is ismert, Dai márkinéja volt a nyugati Han dinasztia idején az ókori Kínában. Sírját 2000 évvel a halála után találták meg Kínában, egy Mawangdui nevű domb belsejében, többszáz értékes kézműves tárggyal és dokumentummal együtt.

Ami mindenkit a legjobban meglepett, hogy kétezer évvel a halála után milyen hihetetlenül jól konzerválódott a teste.

Lady Day összes szerve és erei érintetlenek voltak, vénáiban kis mennyiségű A vércsoportú vér is volt, és megvolt a haja és szempillái is. 

A tudósok dinnyemagokat találtak a gyomrában, ami arra enged következtetni, hogy nyáron halt meg a dinnye szezon idején, ami azt is jelenti, hogy a dinnye elfogyasztása után néhány órán belül elhunyt. 

Legtalányosabb az a titokzatos folyadék, amibe a test be volt áztatva. Enyhén savas volt és tartalmazott valamennyi magnéziumot, - valószínűleg ez segített konzerválni a testet. A tudósok a mai napig nem tudják, hogy milyen folyadék volt ez.

3. Egy férfi zenei tehetség lett, miután fejsérülést szenvedett

Képzeld el, hogy egy nap felébredsz, és rájössz, hogy zenei zseni vagy, jóllehet soha életedben nem zenéltél. Csodálatos lenne, ugye? 

Nos, hasonló dolog történt Derek Amatoval, de nagy árat fizetett érte. 2006. októberében súlyos agyrázkódást szenvedett, miután búvárkodás közben beütötte a fejét a medence szélébe.

Ezt követően Derek 35%-os hajhullást és némi memóriavesztést szenvedett el, de szerzett egy olyan képességet is, amelynek megszerzéséért sokan egy életen át gyakorolnak: zeneszerzővé vált. "Ahogy becsuktam a szememet, fekete-fehér alakzatokat láttam balról jobbra mozogni, amelyek az elmémben hangjegyek szabadon folyó áradataként jelentek meg" - magyarázta Amato.

Valószínűleg Derek az egyetlen ember a világon, aki zseni szintű tehetséget szerzett egy trauma megélése után, és bár a szerzett zseni szindróma ismert az orvosok körében, az esetek nem ilyen erőteljesek, mint Dereké.

4. Viharfelhő, amely minden délután megjelenik egy ausztrál szigeten

Minden évben szeptembertől márciusig egy Hector névre keresztelt viharfelhő szinte minden délután megjelenik az ausztráliai Tiwi-szigeteken. Hector, más néven Hector a konvektor (a szó légáramlást is jelent angolul), az egyik legállandóbb zivatar. 

A második világháborúban egy pilóta adta neki ezt a nevet, és továbbra is számos meteorológiai kutatás célpontja. Bár számtalan meteorológus tanulmányozta már a Hector jelenséget, nem sikerült elfogadható magyarázatot találni a zivatar állandó kialakulására.

5. Egy 100 éves Traub motorkerékpár 40 évig volt befalazva, és még mindig működőképes

A mai napig senki nem tudja megmagyarázni, egy 100 éves motorkerékpár, ami még mindig működőképes, hogyan került beépítésre egy téglafalba.

A motorkerékpárral kapcsolatban nem csak a furcsa történet nyűgöz le sokakat, hogy 40 évet töltött egy falban, hanem az is, hogy ennek a Traub motorkerékpárnak teljesen egyedülálló a designja. Sok gyűjtő értetlenül áll a rejtély előtt, hogy miért rejtett el valaki egy falba egy ilyen különleges motorkerékpárt. Megtalálása több kérdést vetett fel, mint ammennyit meg lehetett válaszolni.

6. A kézirat, amelyet a világon senki nem ért meg

Körülbelül 500 évvel ezelőtt egy ismeretlen író írt egy szöveget egy ismeretlen nyelven, egy ismeretlen írásrendszerben. A kézirat Wilfrid Voynich tiszteletére kapta a nevét, aki 1912-ben Olaszországban vásárolta meg a kéziratot. 

Azt gondolják, hogy a szöveget Észak-Olaszországban írták, de ez nem biztos, és alapvetően ez minden, amit a szövegről tudni lehet. Sok kriptográfus, valamint első- és a második világháborús kódtörők is dolgoztak a kéziraton, de senkinek sem sikerült kiderítenie, hogy mi áll a szövegben. 

Azt is gondolhatnánk, hogy valaki csak tréfából írta, de mivel 272 oldalról van szó, azért ez elég kemény munka volt.  Újabban van egy olyan elmélet, hogy a kézirat a nők egészségével kapcsolatos orvosi könyv, de az elmélet is megdőlt.

7. A titokzatos "táncpestis", amely az emberek halálához vezetett

1518-ban Strasbourgot, Elzász tartományban, „táncoló pestis” súlytotta. A „tánc járvány” néven is ismert betegség egy különös állapot volt, amely 400 ember testét támadta meg, és pihenés nélküli táncra késztette őket. Néhányan szívrohamban, mások kimerültségben, vagy agyvérzésben haltak meg.

Az egész 1518. júliusában kezdődött, amikor egy nő, bizonyos Troffea asszony, megállíthatatlanul táncolni kezdett Strasbourg közepén. Később csatlakoztak hozzá még 34-en, és hamarosan a járvány 400 főre terjedt át. 

Rövidesen a kór már körülbelül 15 embert ölt meg naponta. Az orvosok és a hatóságok felismerték, hogy nem természetfeletti erők okozták, és azt állították, hogy a járvány a „forró vér” miatt következett be. De a betegek kezelése helyett az orvosok azt tanácsolták nekik, hogy „táncolják ki” a betegséget és egy fa színpadot építettek nekik. 

Valószínűleg egy mai maratoni futó nem élné túl ezt a fajta intenzív mozgást. A mai napig a tudósok nem tudják, hogy mi okozhatta ezt a szörnyű járványt. Talán az ergot fungi (anyarozs) által okozott élelmiszer-mérgezés volt az okozója, de az is lehet, hogy tömegpszichózisról volt szó.

8. A leghosszabb földönkívüli jel

1977-ben az Ohio Állami Egyetem Big Ear (nagy fül) nevű rádiós távcsöve, amelyet a földönkívüli intelligencia kutatásához használnak, olyan jelet észlelt, amelyet ma „Wow!” jelnek hívnak. Jerry R. Ehman csillagász fedezte fel a furcsaságot, miközben az adatokat böngészte, és annyira elbűvölte a jel, hogy bekarikázta, és azt írta mellé „Wow!”  A jel 72 másodperc hosszú, és sajnos soha többé nem ismétlődött meg. A mai napig senki sem tudta a jelet megmagyarázni, bár sokan próbálták, arra gondolva, hogy ember alkotott forrásból származhat. Ez a jel a valaha észlelt legvalószínűbb földönkívüli kapcsolat.

9 Soha nem találták meg Kleopátrának és szeretőjének, Antoniusnak a sírját

Számos hamis hír ellenére, hogy megtalálták Kleopátra sírját, máig sincs senkinek fogalma arról, hogy a emberiség történelmének egyik legikonikusabb asszonya hol van eltemetve. Az a vélekedés, hogy szeretője, Antonius mellé lett eltemetve, mivel Octavianus császár azt a parancsot adta, hogy "testét Antoniuséval együtt kell eltemetni ünnepélyes és királyi módon". Valójában nem Kleopátra sírja az egyetlen, amely továbbra is rejtély marad a régészek előtt, hisz olyan ikonikus történelmi figurák, mint Mozart és Dzsingisz Kán sírja ugyancsak ismeretlen helyen van.

10. 10 millió dollár értékű kincset találtak, de senki sem tudja, hogy kié

2013-ban otthonuk közelében egy pár talált egy érmékből álló kincset, melynek értéke mintegy 27 ezer dollár, de történelmi értéke miatt most 10 millió dollár érhet. Azt tervezik, hogy a kincset az Amazon.com-on keresztül értékesítik, mert az első nagy érme értékesítés is ezen a weboldalon történt. 

A kincset megtaláló pár nem akarja elárulni a helyet, ahol a kincset megtalálták, attól tartva, hogy az emberek a házuk körül fognak kutakodni újabb érmék után.  Nagy találgatások folytak arra vonatkozóan, hogy ki lehetett a „nyereggerinc kincs" (The Saddle Ridge Hoard) néven ismertté vált kincs tulajdonosa, de minden találgatás hibásnak bizonyult. Az amerikai pénzverde képviselője szerint "nincs olyan információ, amely a nyereggerinc kincset valamilyen amerikai pénzverde kirablásával tudná összefüggésbe hozni. Alapos kutatást folytattak és egy csapat ügyvédet is ráállítottak az ügyre, úgyhogy biztosak lehetünk benne, ha ez az amerikai kormány tulajdona, tudni fogunk róla.”

Forrás : boredpanda

 

Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok