13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.09. szombat, Natália
filter.hu filter.hu

Karrierváltás - új ajtók nyílnak meg

A Glassdoor 2018-as elemzése alapján mutatjuk be, hogy melyek azok a területek, amelyek jó lehetőséget kínálnak a pályájuk újratervezésében gondolkodók számára.

Vannak olyan lehetőségek, melyek diploma és releváns tapasztalat nélkül is elérhetőek. Evidens, hogy a leghangsúlyosabb minden esetben az erősségek és a képességek megléte, és azok jó felhasználása. Ma az újrakezdés rejtelmeivel és a karrier váltással foglalkozunk. Nézzük meg, hogyan vagy mivel érdemes elölről kezdeni.

Informatika és szoftverfejlesztés

Ez az egyik legnyitottabb terület napjainkban, ha karrierváltásról van szó. Az itt tevékenykedő vállalkozások kevésbé koncentrálnak a végzettségre. Persze előnyt továbbra is jelenthet, ha végeztünk tanulmányokat ilyen területen, de tény, hogy ettől még a szakirányú ismeretek megszerzése és felhasználása, valamint a modern technológiával ápolt jó viszony elengedhetetlen ahhoz, hogy elkezdjük megtanulni például a programozás finom részleteit. Ez az a terület, ahol a lifelong learning komoly szerepet játszik, hiszen folyamatosan jelennek meg újítások, amikkel lépést kell tartani.

Adatelemzés és adatbányászat

A big data korában egyértelmű, hogy egy adatbányász sokra tudja vinni. Ehhez pontosság, jó elemző készségek és metagondolkodás szükséges. Ezen képességek birtokában, valamint ha tech tudással és Excel ismerettel is rendelkezel, még adatelemző is lehet belőled. Kulcsfontosságú lesz a sikereidben, ha másokkal jól megérteted magad.

A recruitment, mint népszerű pozíció

Sokan tesznek egyenlőségjelet a HR, mint terület és a recruiter mint pozíció közé. A valóságban azonban nem szükségesek itt sem a HR irányú tanulmányok ahhoz, hogy valaki jól boldoguljon a recruitment területén. Persze itt sem árt, ha megvan a papír, de nem csak ettől leszünk jók abban, amit csinálunk. Fontos, hogy aki ilyen irányban gondolkozik, ismerje a munkaerőpiacot, a trendi pozíciókat és azokat a szakmákat, amelyekben toborozni szeretne. Azzal azonban számolni kell, hogy emberekkel dolgozni nem mindig egyszerű, sok más területhez képest itt viszonylag sok a kiszámíthatatlan faktor.

Projektmenedzsment

Az ilyen jellegű pozíciókra többnyire különböző tapasztalattal rendelkező munkavállalók jelentkeznek. Kiváló szervezőképesség, rugalmasság és gyors alkalmazkodási képesség a szakmai sikeresség kulcsa.

Értékesítés

Lelkes típus vagy, emellett jó hallgatóság is, és hosszú távra tervezel? Nem riadsz vissza a problémáktól, sőt, ha elesel is rögtön felállsz? Ez esetben a Te helyed az értékesítés területén van. Érdemes még kiemelni, hogy a jó kommunikációs készség és az, hogy tudj stratégiákban gondolkodni, szinten elengedhetetlen a sales világában.

Közösségi média

Bármennyire is meghatározó tud lenni egy vállalat életében, hazánkban még nem veszik elég komolyan. A Facebook, LinkedIn és Instagram közösségi média oldalakon való jelenlét megnövelheti a szolgáltatás, termék iránti keresletet. Ha úgy érzed, nagy tömegeket tudsz megszólítani és megmozgatni egy bejegyzéssel, akkor ígéretes lehet számodra ez a pálya.

Digital Marketing

Ideális terület lehet számodra, ha ismered a legújabb trendeket, eszközöket és applikációkat. Képben vagy a fogyasztói szokásokkal és hajlandó vagy napi szinten változtatni a munkamódszereden? Akkor a Te helyed itt van a kommunikáció, a kereskedelem és a storytelling területeit ötvözve kialakult pályán.

Ha éppen újratervezed az életed és más szakma után néznél, ideje felkeresned a DreamJo.bs portálját. Az ő kínálatunkban megtalálhatod azt az új pozíciót, amire régóta vágysz.