13 °C, Budapest
13 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.09. szombat, Natália
filter.hu filter.hu

Öt igazság a házasságról, amit minden párnak tudnia kell

Hogyan építsünk fel olyan házasságot, amely tartós lesz

Mik azok az alapelvek, amelyekre egy erős házasság felépíthető?

Érdekes kérdés. Ahhoz, hogy megállapítsuk, mik is az „alapok”, le kell fúrnunk a mélybe. Így megtudhatjuk, melyek azok a dolgok, amelyeket nem lehet, vagy nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Miután az elmúlt három évtizedben nagyon sok ember élettörténetét hallgattam végig, nem volt nehéz dolgom, hogy összeállítsak egy rövid listát az alapvető igazságokról, amelyeket minden párnak szem előtt kell tartania. (De van hosszú lista is!)

Hogy teljesen őszinte legyek, a listámat nem kizárólag terapeuta tapasztalataim alapján állítottam össze. Az alapok mindegyikét a kutatás is alátámasztja. Ahogy azonban a pszichológia területén gyakran előfordul, a kutatás egyszerűen csak megerősíti azt, amit a nagyszüleink már tudtak és magától értetődőnek tartottak.

Ezt az öt igazságot minden párnak szem előtt kellene tartania.

1. Házastársad nem tökéletes. És akkor mi van? Nem attól jó egy házasság, hogy tökéletes a házastárs. Ha ez lenne a helyzet, nem lennének jó házasságok.

Ezzel szemben jó házasság akkor jön létre, ha két ember egymást kiegészíti, ha mindketten a jót keresik a másikban, és ha kölcsönösen támogatják, tisztelik egymást és megbocsájtanak egymásnak.

Senki sem talál tökéletes házastársat. Mindannyiunknak vannak hibái. A párod hibáinak felnagyítása megmérgezi a kapcsolatot. Tanulj meg átsiklani a kis dolgok felett, koncentrálj inkább férjed, vagy feleséged jó tulajdonságaira.

2. Házastársad nem tudja életedet teljessé tenni.  Sok fiatal párnak az az irreális elvárása, hogy a házasság majd kitölti, befoldozza élete „hiányainak” lyukait, hasadékait. Bizonyos mértékig ez megtörténik, de nem teljesen.

Ha azzal a hiedelemmel lépsz be a házasságba, hogy az a csodálatos ember, aki a párod lesz, egyúttal a legjobb barátod, tanácsadód, trénered, apa/anya helyettesítőd is lesz, csalódott leszel. Valószínű, hogy elégedetlenség fog eluralkodni rajtad, ami boldogtalanságba torkollhat.

Ahelyett, hogy ragaszkodnál ahhoz, hogy mindezen funkciókat a házastársad töltse be, támaszkodj a barátaidra, a családodra és magadra. Ezzel teljesebb életet élsz, és boldogabb lesz a házasságod.

Végtére is, reális az az elvárás, hogy a házastársad minden irányú igényedet ki tudja elégíteni? Természetesen nem. Senki sem hangoztatná ezt az igényt.  De sokan szándék nélkül és tudat alatt esnek ebbe a csapdába. Sajnos, mindaddig nem realizálják ennek veszélyét, amíg ezeknek az elvárásoknak a nyomása váláshoz nem vezet.

Minden kapcsolatban, (függetlenül attól, hogy házastársról, szülőről, gyermekről vagy barátról van szó), józanul kell megítélni az elvárásokat. Ha kiderül, hogy irreálisak, engedd el azokat. Te és a házastársad boldogabbak lesztek, és paradox módon közelebb kerültök egymáshoz.

3. Ahogy az életben általában, erre is igaz, hogy annyit kapsz a házasságból, amennyit beleteszel.  Ha időt, odafigyelést és energiát fektetsz be azért, hogy a kapcsolatod erősebb és egészségesebb legyen, akkor valószínűleg remek házasság lesz a jutalmad.

Ez nem garancia, csak elmélet (ugyanúgy, ahogy megfelelő testmozgással és táplálkozással valószínűleg egészségesebb leszel és hosszabb ideig élsz, mintha soha nem mozognál és nem ennél egészségesen.)

A házasságodra fordított erőfeszítés hatékonyabbá tehető, ha a házastársaddal őszintén beszélgettek arról, hogy mi az, ami jó a kapcsolatotokban. Ezáltal megtudod, mire lehet összpontosítani még jobban, hogy a házasságod kiviruljon.

Szánjatok időt arra is, hogy türelmesen megbeszéljétek, mi nem megy olyan jól. Mérlegeljétek őszintén, hogy milyen lépések vezethetnek a kapcsolat gyenge pontjainak kiigazításához. A beszélgetést havonta egyszer ismételjétek meg.  Fontos! Írd be a naptáradba.

Végül, legyetek egymással elnézőek. Ne foglalkozzatok a kis dolgokkal!

4. A házasság olyasmi, mint egy folyószámla. Minél többet fektetsz be abba, hogy erős kapcsolatot hozzál létre a házastársaddal - kedvességet, támogatást, szeretetet és tiszteletet adva - annál jobban növekszik az érzelmi bankszámlád. 

Ha egyszer elmulasztod a befizetést (elszalasztod az évfordulót, vagy megfontolatlanul megvásárolsz valamit házastársad jóváhagyása nélkül), elegendő "érzelmi alapod" lesz, ami fedezi a veszteséget a kapcsolatotok fenntartására. Ezt azonban nem szabad raffináltan a helytelen viselkedés felmentésére használni, mert ez manipuláció lenne.

Légy tudatos az intimitás, a szép emlékek  és a közös sikerek pillanatainak megteremtésében. Légy proaktív befektető egy erős érzelmi bankszámla létrehozásában.

5.  Az emberek többsége arról számol be, hogy az egyik fontos ok, amiért összeházasodtak, hogy szerelmesek voltak egymásba. Mély érzéseik voltak egymás iránt, csodálták és szeretették egymást.

Az érzések azonban erősödnek és gyengülnek. A házasságban lesznek időszakok, amikor ezek az érzések meggyengülnek, vagy egyenesen eltűnnek. Egyes férfiak és nők, szembesülve a meggyengült érzelmekkel, azt kérdezik: „Miért kellene benn maradnom a házasságban, ha már nem szeretem a férjemet vagy a feleségemet?”

Aki így vélekedik a szerelemről, nagy valószínűséggel többször fog házasodni. Az érzések múlandó dolgok; ne alapozd a házasságodat a bizonytalan érzésekre.

Ismerd fel, hogy a szeretet többet jelent, mint csupán érzéseket. Valójában a szeretet elkötelezettséget jelent, hogy a legjobbat teszed a másiknak, és hogy ezt az elkötelezettséget mindennapos támogató, megerősítő és tiszteletet sugárzó cselekedetekben juttatod kifejezésre.

Ha ezt a megközelítést következetesen alkalmazod, a szerelem érzése, amely időnként meggyengülhet, végül remélhetőleg visszatér, megérik és mélyebb gyökereket ereszt a kapcsolatotokban.

Forrás: Psychology Today

Együtt
Már/még külön
Együtt
Már/még külön
Együtt
Már/még külön
Együtt
Már/még külön
További anyagok