11 °C, Budapest
11 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
19°
Vasárnap
21°
2024.04.25. csütörtök, Márk
filter.hu filter.hu

A Feröer-szigeteki Lítla Dímun csúcsát gyakran saját bolyhos felhője borítja

A Lítla Dímun a Feröer-szigetek 18 fő szigete közül a legkisebb. Bár egészen kicsi, a szigetecske mégis képes befolyásolni a légkört.

Lítla Dímun és saját felhője

Egy lencsefelhő gyakran rátelepszik, és befedi, mint egy nedves, párás takaró. Az ilyen helyhez kötött felhők jellemzően a hegycsúcsok vagy más kiemelkedő földtömegek fölött alakulnak ki. A Lítla Dímun lencse alakú felhője a csúcsa fölött lebeg, néha leereszkedve a zöldellő földre, egészen a hideg tengerig.

A Feröer-szigetek főbb szigetei közül ez az egyetlen, amelyen nem laknak emberek, bár odalátogatnak. Évszázadok óta a Feröer-i farmerek azért teszik meg a kockázatos utat Lítla Dímunba, hogy gondozzák a szigetek urait, a juhokat.

A 19. század közepéig Lítla Dímunon a juhok uralták a zöld mennyországot.  Vannak, akik úgy gondolják, hogy ezek a fekete, rövidfarkú, vadon élő juhok az újkőkorszak idején a szigetre hozott állatok leszármazottai.  De miután ezen ritka állatok közül a legutolsót az 1800-as években lelőtték, ezáltal a vérvonal megszakadt, és a sziget a Feröer-szigeteki tenyésztett juhokkal népesült be.  Minden ősszel a farmerek elmennek Lítla Dímunba, megmásszák a csupasz sziklákat, összegyűjtik a juhokat, hogy visszavigyék őket a fő szigetekre.

Jó, ha tudod, mielőtt elindulsz

Valószínűleg csak a Suðuroy szigetén lévő Hvalba és Sandvík nevű falvakból csodálhatod meg a szigetet. Lehetőség van ugyan a Lítla Dímunra ellátogatni, de ritka, hogy olyan legyen az időjárás, ami lehetővé teszi az eljutást, mivel a sziklákra csak a farmerek által hátrahagyott kötelekkel lehet felmászni.

További képek:

Forrás: Atlas Obscura

Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
További anyagok