nlc.hu
Gasztro

Andrew Rea: Filmek terítéken

Edd meg, amit nézel! Kedvenc filmjeid és sorozataid kultikus ételei terítéken

Kultikus filmek és tévésorozatok inspirálta ételek receptjeit gyűjtötte össze egy kiadványba a „moziséf”, Andrew Rea. A Filmek terítéken című könyvből megtudhatjuk például, hogyan készül a citromos sütemény a Trónok harcából, a Big Kahuna burger a Ponyvaregényből, a mézes süti a Nyerd meg ez életedből, a burgundi marha a Julie és Juliából, a Hidratáló szendvics a Jóbarátokból vagy éppen a sütőtökös derelye a Harry Potterből.

Imádom a kreatív embereket. Andrew Rea kétségtelenül az, ráadásul még humora is van. Ha Berki Krisztián magát self made mannek tartja, akkor az én fogalmaim szerint „moziséfünk” pláne az. Egyszer begombázva (nem, nem a csiperkére gondolok) öntötte ki pszichológusának a lelkét, majd elvált, megtanult a tisztességesnél kicsikét jobban főzni és belefogott a videózásba. Ez olyan jól sikerült neki, hogy egyes tartalmai a húszmilliós nézettséget is elérik. A Binging (itt: egyben megnézni egy tv-sorozatot, tivornya, evés-ivás) with Babish-nek (Az elnök embereinek Oliver Platt alakította, nem túl fontos szereplője) otthont adó Babish Culinary Universe jelenleg 9,45 millió feliratkozóval büszkélkedhet.

Az  epizódokban egy-egy közönségkedvenc filmből vagy sorozatból főz meg kultikus ételeket a házigazda.

A videókban bejátssza az adott jelenetet a moziból, majd íziben elkészíti a Big Kahuna Burgert a Ponyvaregényből, összedobja a Nagymenők börtönszószát, de terítékre kerülnek a Twin Peaks és a Harry Potter ételei is.  A séf című film alapján ihletett tésztarecept, a pasta aglio e olióról szóló videó hozta el számára az első igazi nagy sikert. Nézzétek csak Scarlett Johansson arcát, amikor megkóstolja a tésztát!

Néha persze ehetetlen filmbéli ételeket is elkészít – a biztonság kedvéért ilyenkor azért szól. Ez a tetkós pasas tényleg imádja azt, amit csinál! Nyaktól felfelé csak ritkán látni, na nem azért mert bűn randa, hanem mert a hangsúly a videóiban magán a tevékenységen, az ételek előkészítésén és a főzésen van. Stílusa visszafogott, a hanglejtése már-már robotisztikusan monoton, de kész öröm nézni, ahogyan néhány perc alatt készre vág valami nem feltétlenül egészséges, dietetikusok rémének is nevezhető, ám annál nyálcsorgatóbb kaját.

Andrew Rea

Andrew Rea (Fotó: Getty Images)

Ami még ennél is jobb, az az, hogy immár magyar fordításban is megjelent Andrew Rea könyve Filmek terítéken címmel. Ebben nem csak mintegy 300 kultikus film és sorozatbeli recept kapott helyet. Az ételek elkészítése mellett kulisszatitkokat tudhatunk meg, láthatunk korábban soha nem közzétett fényképeket, választ kaphatunk a leggyakrabban feltett rajongói kérdésekre. Igazi csemege azoknak, akik meg is szeretnék főzni azt, amit egyszer már megnéztek már a filmvásznon vagy a tévében.

Filmek terítéken

Filmek terítéken (A szerző fotója)

Lássuk be, film és sorozatnézés közben gyakran éhezik meg az ember. Pizzarendelés helyett érdemes újranézni a kedvenceinket, méghozzá úgy, hogy közben jóízűen falatozunk azokból az ételekből, amelyeket az ikonikus jelenetekben láthattunk. Hogy néhány további példát említsek, ilyen a Tini Nindzsa Teknőcök New York-i pizzája, a Jóbarátok hidratáló szendvicse, a Mi a manó? reggeli tésztája. A moziséf alapvetően nem bonyolítja túl a dolgokat, az egyszerű, jóízű konyhaművészeti remekekre szorítkozik. Alapvetően, mert vannak olyan, újragondolt receptjei is, amelyek elkészítse egy kezdőnek szerintem hajmeresztő vállalkozásnak tűnhet.

Cannoli

Cannoli a Keresztapa című filmből (A szerző fotója)

Megkóstolhatjuk a Keresztapa című film desszertjét, ami egyetlen mondat erejéig jelent meg a filmben: „Hagyd a pisztolyt! Hozd a cannolit!” Nagy kedvencem, a  L’ecsó című rajzfilm is helyet kap a könyvben. Kiderül, hogy Remy levese, amelyet a patkányséf oly látványosan feljavít, sőt, még Gusteau borjúbríze is elkészíthetetlen a való életben. Püff, neki! A ratatouille viszont azon kivételek közé tartozik, amit csak gyakorlottabbaknak ajánlok. Szerintem sokan nekiállnak majd így is az elkészítésének, olyan nyálcsorgatóan ír róla Rea. Aztán ott van ugye Tarantino, akinek szereplőit nem csak arról lehet megismerni, hogy be nem áll a szájuk, hanem arról is, hogy az evés náluk egyfajta rituálé. Emlékeztek? A Ponyvaregényben Jules, mielőtt elszavalná az ominózus bibliai idézetet és leszámolna a Marsellus Wallace ellen fordult piti bűnözőkkel, szándékos megalázásképp beleharap az egyikük hamburgerébe. Ennek a receptjét is elkészíthetitek a könyvből, de aki édesszájú, az szerintem a Becstelen Brigantyk strudelével indítson. Ez az a bizonyos rétes, aminek elfogyasztása közben a filmben Hans Landa elkezdi vallatni Shosannát. A szerző a könyvben bevallja, hogy ezt a receptet volt a legnehezebb fellelnie. Ezúton is köszönjük neki. Ki lehet próbálni ezen kívül a Harry Potter-univerzum vajsörét, hátha elsírjuk magunkat a boldogságtól, de jó mókának ígérkezik a melaszos pite elkészítése is. A Trónok harca jeleneteiben látható fogások némelyike azért elég komoly tudást igényel. Nem biztos, hogy nekiállnék a vadhúsokból készült galambpitének. Annál inkább citromos sütinek. Egy valaminek a könyvből azonban feltétlenül érdemes időt szentelni, még ha az elkészítése kerek hét órát is vesz igénybe.  Ez a Julia Child-féle Burgundi marha. Egyetértek a szerzővel, amikor ennél a fejezetnél következőképpen fogalmaz:

Ez minden étel közül a legnagyobb kedvencem, ezt kérném utolsó vacsorának, ezt főzöm a legközelebbi szeretteimnek. Ez az egy recept felér egy komplett főzőkurzussal: megtanulsz szeletelni, húst bontani hirtelen sütni, brezírozni, fűszerezni és még sok más technológiát. Megtanulod, hogy idővel hogyan épülnek egymásra az ízek, hogyan alkotnak tökéletes harmóniát a friss, ropogós, kemény, selymes és puha textúrák, mitől lesz ez az étel annyira kerek.

Julia Child

A pasadénai születésű Julia Child mielőtt felfedezte volna vonzalmát a gasztronómia iránt, az amerikai hadsereghez jelentkezett gépírónak, végül az OSS stratégiai központ alkalmazta titkos kutatói beosztásban. 1944 hozta el a változást Julia életében, ekkor ismerte meg férjét, Paul Childot, akit 1948-ban az amerikai külügyminisztérium Párizsba helyezett. Julia mindig is szeretett hódolni a hasának, és a Franciaországban töltött évek ráébresztették, hogy főzni szeretne. Julia Child neve mára legendává vált, életéből Nora Ephron 2009-ben filmet forgatott, melynek története két szálon fut, az egyikben 1950-ben járunk, és Julia Child életébe nyerhetünk bepillantást, míg a második szál a 2000-es években játszódik és egy Julie Powell nevű nő magára találásáról szól.

Burgundi marha

Burgundi marha

Burgundi marha (A szerző fotója)

Burgundi marha:

Hozzávalók:

  • 1, 5 kg marharostélyos (csontozott) 5 centis kockákra vágva
  • durva szemű bors és só
  • 6 db vastag szelet bacon feldarabolva
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma felszeletelve
  • 4-5 db répa darabokra vágva
  • 700 ml vörös burgundi
  • 30 g finomliszt
  • 0.5 l marha alaplé
  • 2 ek liszt
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 evőkanál friss kakukkfű
  • 1 babérlevél
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 500 g gyöngyhagyma, héjával együtt
  • 3 evőkanál sótlan vaj
  • 250 g csiperke, félbevágva
  • 1 csokor aprított petrezselyem

Elkészítése:

  1. Egy nagyobb edényben kezdjünk neki a főzésnek, fontos, hogy olyat válasszunk, amit a sütőbe is be lehet tenni. Tegyünk az edénybe a 3 evőkanál vajat, lassú lángon kezdjük el felolvasztani, mikor gyöngyözik, adjuk hozzá a kockára vágott szalonnát, gyakori kevergetés mellett süssük zsírjára, majd amikor szép barna színűre sült, szedjük ki egy másik edénybe és tegyük félre.
  2. A kockára vágott marhahúst tegyük a forró zsiradékba. Fontos, hogy ne egyszerre, hanem kisebb adagokban kerüljön a hús a fazékba, minden oldalán pirítsuk meg. Szedjük ki egy másik edénybe és tegyük félre.
  3. A fazékban lévő zsiradékhoz adjuk a finomra vágott hagymát, és elkezdjük dinsztelni, majd egy perc múlva a szeletelt vagy fokhagymanyomón préselt fokhagymát is hozzáadjuk. Amikor a hagyma  összeesett, a nagyobb darabokra vágott sárgarépát adjuk hozzá, szintén pár perc után a szeletelt gombák is belekerülnek az edénybe.
  4. Párolás után a zöldségeket kiszedjük egy tálba, majd a pirított marhakockákat és a szalonnát visszatesszük a fazékba. Ekkor a 2 evőkanál lisztet rászórjuk a húsra, alaposan elkeverjük, 1-2 perc után felöntjük a borral, majd a pirított zöldségek is az edénybe kerülnek.
  5. Alapos keverés után jöhet a fűszerezés, csipet só, babérlevél, kakukkfű, petrezselyem, 2 evőkanál sűrített paradicsom, alaposan keverjük össze, majd a marha alaplével felöntjük. 
  6. A gyöngyhagymákat is a raguhoz adjuk, még egy alapos keverés, majd lefedjük az edényt és 150 fokos sütőbe toljuk 6 órára. Friss, foszlós kenyérrel és egy pohár vörösborral a legjobb.

További olvasnivalók a témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top