Meleg kelbimbósaláta prosciuttóval

2021. december 24.
A sült kelbimbó édességét édes-savanykás gránátalmaszemek emelik ki, míg a sós proscuiotto izgalmas ellenpontot kínál. Ennek a különleges salátának az ünnepi asztalon is ott lehet a helye, és olyan pofonegyszerű, hogy még most sem késő elköteleződni mellette!

A kelbimbót gyakran megelőzi a rossz híre, de esküszünk, a rossz élmények csakis a pépesre főzött, kesernyés menzaélményekből táplálkoznak. A sült kelbimbó ugyanis friss, édeskés, a külső, lehulló levélkék ropogósak, míg a szív puha és ízes. Ez adja az alapját ennek a különleges – akár ünnepi – salátának, ami mellé gránátalma, mennyei prosciutto, karakteres francia sajt és ropogós törökmogyoró is kerül. Az egészet egy komplex ízű viniagrette-tel öntjük nyakon, ami még inkább aláhúzza a sokféle különböző ízt, és egyúttal össze is rántja ezt a fejedelmi, főételnek is simán beillő salátát.

kelbimbo-salata-recept-prosciutto-mogyoro-granatalma

Hozzávalók:

A salátához:

  • 80 gramm vékonyra szelt prosciutto
  • 4 csésze kelbimbó felszelve
  • 1 gránátalma magjai
  • 1 csésze reszelt parmezán
  • 1 érett avokádó felkockázva
  • 3 ek sózott vaj
  • 1/2 csésze törökmogyoró

A dressinghez

  • 1/3 csésze olívaolaj
  • 1/4 csésze balzsamecet
  • 2 ek. méz
  • 2 ek. narancslé
  • só és bors

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra! Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és rendezzük el rajta a sonkaszeleteket. 10-15 perc alatt süssük ropogósra, de közben figyeljünk oda rájuk, nehogy megégjenek!
  2. A durvára vágott kelbimbót pár perc alatt pirítsuk meg egy serpenyőben! Akkor jó, ha kicsit felpuhulnak a levelek! Ha kész, tegyük egy nagyobb salátástálba.
  3. Közben készítsük el a dresszinget: ehhez minden hozzávalót rázzunk össze egy befőttesüvegben, majd a kész öntetet locsoljuk rá a kelbimbóra, és alaposan forgassuk össze.
  4. Szórjuk a zöldségre a gránátalmát és a reszelt sajtot!
  5. A vajat közepes lángon olvasszuk meg, majd dobjuk rá a törökmogyorót! Pirítsuk egy kicsit, és várjuk meg, hogy a vaj is megbarnuljon. Sózzuk meg ízlés szerint, majd adjuk a salátához.
  6. Végezetül tegyük a salátára a sült sonkaszeleteket és a puha avokádót! Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk!

Forrás: Half Baked Harvest Fotó: Getty Images

Olvass tovább!