notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Mutatjuk a legfinomabb, házilag elkészíthető kifli receptet!

hirdetes

Vízen kelt kifli házilag! Így készül a tökéletes kelt tészta!

Bartók Vivien

Sajnos hiába vagy elővigyázatos, nem mindenki húz fel kesztyűt vagy zacskót a kezére, mikor a pékárut válogatja. Itt az idő, hogy kipróbálj egy nagyon egyszerű kelt tészta alapot, amihez semmi extra összetevőre nem lesz szükséged! Kelesztettél már vízen tésztát? Épp itt az ideje!

Imádni fogod! Vízen kelt kifli recept házilag!

Elhoztam az egyik kedvenc receptem, amit újra a kezemhez vettem. Először szkeptikus voltam a kelesztéssel kapcsolatban, de már az első elkészítés alkalmával odaírtam a recept mellé, hogy „csak így csináld”.. szóval nem lehetett olyan rossz az eredmény! Sok-sok variációját elkészítettem már, így szívből ajánlom mindenkinek ezt a receptet!

Íme a vízen kelt kifli receptje, házilag:

Hozzávalók:

- 500 g liszt

- 2 dkg élesztő

- 2 darab tojás (csak a sárgája)

- 2 dl tejföl

- 1 dl tej

- 10 dkg margarin

- csipetnyi só

- reszelt citromhéj

Elkészítés menete:

  1. Személy szerint először mindig a száraz alapanyagokkal kezdek és ez most sem lesz másképp. Tehát először mérd ki az 500 gramm lisztet, ezzel végeztünk is a száraz alapanyagokat illetően.
  1. Morzsold bele a margarint (esetleg vajat). Ezt követően pedig add hozzá a tejfölt, a 2 darab tojássárgáját (a fehérje nem kell!), a csipetnyi sót és a reszelt citromhéjat (tetszőleges mennyiségben).
  2. hirdetes
  1. A tejet melegítsd meg, hogy langyos legyen, majd az élesztőt futtasd fel benne. Esetleg pici cukrot is adhatsz hozzá.
    hirdetes
  1. A felfuttatott élesztőt is add hozzá a tésztához és dolgozd össze. 
  1. A következő lépésben a tésztát tedd egy liszttel meghintett konyharuhára, amit összekötve helyezd egy tál hideg vízbe.

Tipp: Régen, a hagyományos vízen kelt kiflit úgy csinálták, hogy egy fakanálra kötötték a konyharuhába helyezett tésztát, majd úgy helyezték a hideg vizes fazékba. Én ezt a módszert csak utólag láttam, de gyorsabban meg is kelt, úgyhogy érdemes kipróbálni.

  1. A kelesztés körülbelül 1 óra, de közben figyeld! Félidőnél meg is mozgathatod, ha nem fakanálra kötötted, mert úgy nehezebben emelkedik fel a víz tetejére. Ha megkelt, minden esetben feljön a víz felszínére.
  1. Miközben kel a tészta, melegítsd elő 180 fokra a sütőt.
  1. Ha megkelt a tészta, akkor kicsit gyúrd át egy lisztezett deszkán, majd formáld kedvedre! Sőt, akár ízesítheted is cukorral, vagy meg is töltheted lekvárral, imádni fogod! Én egy kicsi tojássárgájával kentem meg és szezámmagot szórtam rá félidőnél.
  1. Helyezd kivajazott, sütőpapírral bélelt tepsire és irány a sütő! 20-30 perc alatt el is készül, de ezt ki kell tapasztalni, úgyhogy érdemes figyelni.

Az egész család imádni fogja, hiszen tökéletes „alapot” nyújt ez a kelt tészta recept buktához és brióshoz is! Jó étvágyat kívánok hozzá!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Programok Budapesten

Minden hol jó, de legjobb otthon – tartja a mondás. Néha azonban nem árt egy kicsit... Tovább

Udvar

Díszkerteken nemcsak szorosan a ház közvetlen közelében levő kertet értjük, hanem... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Háztartás Kiegészítők Konyha Színes ötletek