Mosolyka Flow - Vegan food & drink

Csicseriborsó "rántotta" fehérbabbal és cukkinivel

Vegán recept: 20 perc / könnyű / 1.480 forintból 2 adag

2020. január 01. - Mosolyka Flow

csicseri_omlett.pngEgy nagy kedvencemmel kezdem, amit könnyedén el is tudok készíteni végtelen variációval. Imádtam régen a tojást sütve, főzve, desszertekbe. Talán a tejen kívül az hiányzott a legjobban mikor áttértem a növényi táplálkozásra. A tejtermékeket kezdetben egészségügyi okok miatt hagytam el és megmondom őszintén iszonyú nehéz volt, mert a csábítás a megszokásokra hatalmas volt. Legfőképp a krémtúróra.

Több tucat kísérletezés és balul elsült ételkészítés után kezdtem kitapasztalni mit, mivel tudok helyettesíteni.

Jöjjön az egyik tökéletesre fejlesztett finomság:

Csicseriborsó "rántotta" fehérbabbal és cukkinivel

Hozzávalók: 

1 bögre csicseriborsó liszt  

Bármilyen száraz hüvelyes porrá őrölve kávédarálóval tökéletes helyette. Pl.: sárgaborsó, lencse

1 fej hagyma - Apróra vágva, vagy rusztikusan, akár C alakban

1 fél cukkini - Rusztikusan vágva, vagy apróra

1 konzerv fehérbab - Le szoktam mosni róla a levet és anélkül használom 

Ízlés szerint metélőhagyma 

1 kiskanál fekete só - A vegán konyhában a tojás íz helyettesítésére használjuk. Enyhén kénes illata hasonlít, főképp mikor felöntjük folyadékkal és keverni kezdjük

1 fél kiskanál tiszta só és bors 

1 késhegynyi füstölt édes őrölt paprika  

1 kiskanál kurkuma vagy curry ízlés szerint  - Ettől lesz sárgás a színe és nem mellékesen ízletes 

1 kiskanál friss bazsalikom - Ha nincs szárított is tökéletes

3 kiskanál szezámmal  - Érzékenység esetén simán elhagyható vagy más magokkal pótolható 

1 kiskanál főzéshez használható olívaolaj - Napraforgóolaj vagy kókuszzsír is használható 

1 - 1,5 bögre tisztított víz - Természetesen sima víz is lehet az ízén nem változtat :) 

Elkészítése:

A csicseriborsó lisztet összekeverem egy nagyobb tálkába a fekete sóval és édes valamint füstölt őrölt paprikával, majd hozzááadom az egy bögre vizet és lehetőleg csomómentesre keverem. (Ha túl száraz, mehet még bele víz. Cél, hogy hasonló állaga legyen, mint a felvert tojásnak.) Aztán 2-3 perc alatt olajon megpirítom a megpucolt, felvágott hagymát és az ízlés szerinti metélőhagymát, sima sóval, borssal, kurkumával, bazsalikommal, szezámmaggal. Végül hozzáadom a fehérbabot, megkeverem és mehet rá a felvert tojás állagához hasonlító keverék. Ekkor lejjebb veszem a fokozatot, hogy ne égjen le, hisz hajlamos leragadásra, de hasonlóképpen, mint a rántotta felszedhető. Kevergetem és így egyre jobban összeáll és mikor már egy jó massza lesz belőle (3-5 perc), leveszem és tálalásra kész. Ma nyersen kívántam mellé a cukkinit (Te a hagymával együtt lepiríthatod), így azt mellé teszem és magamnak és Sankómnak is jó étvágyat kívánok. 

mosolyka_fanny.pngLegyünk reálisak és jönnek a tippek is:

Nem fog ízben és állagban teljesen hasonlítani a rántottához, de az illúziója az tökéletes és ha el tudsz vonatkoztatni az elvárt íztől, akkor szerintem egy szuper vegán "rántotta" lehetőséget kapsz. Csak rajtad áll mivel ízesíted, mivel dobod fel. Legyél bátor és tedd bele, amit otthon találsz és amúgy is szeretsz nyersen vagy belesütve. Ahogy hűl ki úgy lesz egyre sűrűbb és masszívabb az állaga, így érdemes szerintem ezt frissében enni. Később viszont hamburger párnácskák vagy fasírtgolyók gyúrhatók belőle, amit ha megforgatsz szezámmagban tökéletes variációk. Ha nem megy a serpenyőben sütés, mert úgy érzed nagyon leragad, tedd sütőbe egy lezárható tepsibe - tudjon párolódni is - , vagy sütésre alkalmas tálba és hagyd bent hozzávetőleg 160 fokon 40 percig. Kérlek nézd az ételt és ne ragaszkodj a megadott időhöz és hőmérséklethez, mert lehet más készülékben készítjük, így az a legjobb, ha magad tapasztalod ki. 

Kérdezz bátran, kísérletezz még bátrabban! Ha elsőre nem sikerül, vagy nem olyan tökéletes, fuss neki pár nappal később, hisz kezdetben nekem sem ment mind. Volt olyan, amit nagyon gondosan készítettem és a legjobb szándékom szerint is pocsék lett nincs mit szépíteni. Aztán újra és újra megcsináltam, tapasztaltam mi megy és mivel és a kitartás után jöttek a sikerélmények. Főképp mikor férjem mind a tíz ujját megnyalja és megy még szedni. 

Elérsz a Facebook oldalamon vagy az Instán. Köszönöm, ha bármelyiken visszajelzel, hogy milyen tapasztalataid voltak az elkészítéssel. Írd meg milyen recept érdekelne, mire vagy kíváncsi a vegán táplálkozás kapcsán. Nem vagyok szakértő, vagy végzett szakács, viszont tapasztalatom már bőven van és szenvedélyből csinálom, így örömmel tölt el, ha mesélhetek róla.  

Ha pedig tetszett a recept, kérlek nyomj a "Tetszik" gombra a cím alatt. Ölellek! Mosolyka 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mosolykaflow.blog.hu/api/trackback/id/tr6115379248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása