A vakkóstolás a borkóstolás azon módszere, amely kiküszöböli annak a lehetőségét, hogy a kóstolt bort a címkéje, fajtája vagy egyéb ismertetőjele alapján ítéljük meg. A bor címkéjét, stílusát és fajtáját elrejtik a kóstolótól, hogy elkerüljék az esetleges elfogultságot vagy előre alkotott véleményt. A vakkóstolás ezáltal lehetővé teszi, hogy a borokat becsületesen, korrekt módon értékeljék.
Családtagjaitokkal, barátaitokkal is kipróbálhatjátok ezt a módszert. Vigyen mindenki magával egy alufóliába vagy papírzacskóba becsomagolt bort, számozzátok meg azokat, majd töltsetek a poharaitokba. Ezután közösen beszéljétek meg a borok jellemzőit, hasonlóságait, különbségeit! Ez a megoldás pénztárcabarát, miközben tanultok és szórakoztok is. Javasolt egy szagoktól mentes, jól megvilágított helyet találnotok, hogy a borokat megfelelő környezetben kóstoljátok.
A vaktesztelést fajtaborokkal érdemes kezdnetek, majd azután jöhetnek a házasítások. Többféle összehasonlítást próbálhattok ki. Például ugyanazt a fajtabort kóstoljátok meg különböző termőterületekről. Ezáltal megfigyelhetitek azt, hogy hogyan befolyásolja az elhelyezkedés az ízeket. De összehasonlíthatjátok a borokat évjárat alapján is, amikor ugyanazt a fajtát ugyanattól a termelőtől kóstoljátok, csak más évjáratból. Itt megfigyelhetitek, hogyan változik a bor évről évre. Továbbá kipróbálhattok ugyanazon fajtaborból különböző árkategóriájú borokat is, miközben megvizsgálhatjátok azok minőségbeli különbségét. Jó tanulást, jó szórakozást!
forrás: winefolly.com
Ha tetszett amit olvastál, akkor gyere és nézz be facebook és instagram oldalamra is, ahol ennél is több érdekességgel és képes tartalommal várlak Téged! :)