Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Darált húsos rakott tök

Élet a tökfőzeléken túl

2019. július 23. - Csabi Konyhája

Érdekes, hogy vannak bizonyos alapanyagok, ételek, amiket élből elutasítanak sokan, sokszor próbatétel nélkül. Nekem mai fejjel szinte semmi nincs, amit ne próbálnék ki, vagy kifejezetten utálnék, de emlékszem, gyerekkoromban több tiltólistás étel is szerepelt a palettán. Egyik ilyen a tökfőzelék, amit például felnőtt fejjel már kifejezetten imádok, így bár az első saját készítésű tökfőzelék ideje még nem érkezett el, haha, de gondoltam, hogy kipróbálom egy jó kis rakottas étel formájában.

dsc07158.JPG

A kezdeti lépések már mondhatni rutinszerűen alakultak, miszerint egy jókora kanál sült zsíron üvegesre pirítottam 2 fej apróra kockázott vöröshagymát (40dkg), amit közben sóztam és frissen őrölt tarkaborssal fűszereztem. A szokásos 10 perc leteltével még meghintettem 1tk őrölt édes pirospaprikával és 4 fokhagymát is reszeltem a hagymás alapra, egy jó alapos elkeverést és 1-2 perc pirítást követően pedig jöhetett a sertés darált hús (1kg) amit fehéredésig pirítottam, illetve aktívan kevergettem, kavargattam. 1-1 tk szárított majorannával és kaporral is megszórtam, valamint egy szép nagy piros apróra kockázott kaliforniai paprika is csatlakozott a társasághoz. 10 perccel később egy újabb fűszerezés következett (só, bors, kapor) és két paradicsom is gazdagította az összeállítást szintén apróra kockázott formában. Még 10 perc rotyogtatás következett, időnként megkavarva a lábas tartalmát és ezzel el is készült a húsos alap, ami közben 1 bögrényi (185g) rizst is kifőztem majd végül hozzákevertem. Aki szereti az erőset, az némi chili szósszal / porral is turbózhatja az ízvilágot, én is így tettem, de tényleg csak óvatosan, mert nem akartam, hogy uralkodóvá váljon.

Egy tepsit kikentem zsírral majd lefektettem a tökszeleteket egy rétegben amire jöhetett egy réteg tejfölös kenés. Egy nagy pohár (330g) tejfölt sóval és kaporral kevertem el, de tojást is terveztem adni hozzá, csak sajnos rosszul emlékeztem és nem volt otthon, a főzés közepette meg már nem akartam tojásért rohangálni, haha. Szóval erre az alsó réteg tejfölös tökre jöhetett egy réteg húsos szakanyag, majd újabb tökszeletek következtek, húsos alap, majd végül a maradék tökszeletek a maradék tejföllel megkenve és alufóliával lefedve 20 percet töltött az előmelegített sütőben max hőfokon. A fóliát leszedve jöhetett egy 20dkg-os füstölt sajtos reszelt sajt takaró és még 20 perc a sütőben, ami idő alatt szép aranybarnára pirult a sajt. Az ilyenkor szokásos kb. 20 perces pihentetést követően pedig neki is álltam a szeletelésnek, majd a fenséges lakomának. A pontosság kedvéért megjegyzem még, hogy egy 1kg-os tökkel dolgoztam, amit nem főztem meg előzetesen, hiszen a szeleteknek bőven volt idejük megpuhulni a sütőben töltött idő alatt.

Egy igazán ízletes, rendkívül szaftos finomság született, ami jó belépő lehet a töktől idegenkedők számára. Friss kaporral dolgozva minden bizonnyal még erőteljesebb, frissebb hatású lett volna az ízvilág, de nekem még így sem volt hiányérzetem, rendkívül elégedett voltam a végeredménnyel. (6 adag)

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3714974914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása