Prága az ízek és a sörök mesés birodalma

avagy hogyan találkozott a Prágai Putyunka a Krumplis knédlivel :)

Drága Gasztrobarátaim!

Akinek volt már szerencséje, ideje és pénze, hogy a cseh fővárosba buszozzon, vonatozzon, autózzon, annak egy nem mindennapi varázslatos élménnyel gazdagodott emlékeinek tárháza.

A Károly-híd herét simogató szerencseszobrai, az ódon épületek horrorba hajló sikátorai, a nyüzsgő világváros internacionális lüktetése, a sokszínű és nyelvű emberáradat bábeli zűrzavara, a Kisvakond és a Svejk kultusz múltidéző nosztalgiája és a felejthetetlen cseh remekek, serek (vagy sörök :) ), eledelek ízharmóniája olyan kaleidoszkóp szerű élményt nyújt, mely egy életre elkíséri az embert és akár egy eredeti, de mégis új étel megalkotására is inspirálhatja.

Így volt ez velem is és a végeredmény ez lett:

Prágai Putyunka Krumplis Knédlivel

Első lépés az ízlelőbimbók és a kreatív alkotókedv prágai szintre való felhozatala. Erre a legalkalmasabb a gyönyörű cseh város, Karlovy Vary 13. forrásának megkóstolása. Ez a csodaital a Becherovka.

 Ezt követően elindul az alkotó munka.

A vékonyan kizsírozott bogrács aljába kicsontozott csülök csontját rakd, majd rá a hatba vágott sertés körmöket, erre a nagyra vágott csontos füstölt húst (nyúlja), rá hosszára felkarikázott vöröshagymát,az egészben hagyott kisebb fej gombákat, a durvára tört színes borsot, őrölt köményt, fokhagymát,  sót. Erre a rétegre jön a takarosan összekockázott csülök, a csíkokra vágott nyers káposzta, a savanyú káposzta az összekockázott tarja, majd az apróra vágott hagyma és zúzott fokhagyma, darál nyers sózott paprika, majd a nagyra vágott combhús darabok. Kevés víz, és mehet a tűzre.

Bonts fel egy hideg cseh sört és várj türelemmel! A sört természetesen apró kortyokban kóstolgathatod. :)

Vigyázva, oldallángon (a tűz ne alul középen égjen, hanem a bogrács oldalvonalában, körben) felforraljuk a putyunkát. Kis - közepes lángon rotyogtasd 1-2 órát, közben igen sűrűn rázogasd, forgasd! (A bográcsot természetesen!) :)

Jöhet a második sör! :)

Szeleteld fel a nyers kígyóuborkát, a maradék gombát a petrezselymet. Tedd a tetejére, nyomkod a húsok közé, önts bele egy sört (na jó, lehet lehet száraz fehérbor is) de csak mindig csak a szélén öntsd és főzd puhulásig (kb.1-2 óra még).

Közben:

A krumplit főzd meg sós vízben, szűrd le, a főzővizet tedd vissza forrni, a krumplit törd össze, tedd bele a vajat, a darát (grízt), a lisztet, a vágott petrezselymet, a pirított szalonnakockákat, a szalonna zsírjában megpirított apró kenyérkockákat (zsírral együtt), a tojást, és keverd jól össze. (Vigyázz ne legyen túl kemény, csak olyan ragadós galuskatészta sűrűségű!!) A forrásban lévő főzővízbe nagyobb kanállal szaggasd bele (több körben), és mikor feljöttek a víz tetejére, még pár percig főzd, majd szedd ki. A forró knédlire már szedheted a putyunkát!

Ne feledd! Autentikusan előtte Becherovkát, közben és utána csak cseh sört szabad fogyasztani! :)

Jó étvágyat! (Kipróbált és nagy sikert aratott recept!!!)

Hozzávalók kb 12 főre:

1 kg csülök + csontja

1 kg köröm

1 kg füstölt hús

1 kg tarja

1 kg comb

1 kg hagyma

1 fej fokhagyma

1 kg gomba

1/2 kg nyers káposzta

1/2 kg savanyú káposzta

1 kg uborka

2 csokor petrezselyem

a többi ízlés szerint :)

 

1 kg krumpli

1/2 kg dara

1/4 kg liszt

3 tojás

1 csokor petrezselyem

1 vaj

20 dkg szalonna

20 dkg kenyér

 

Szerző: Csáki Zsolt "Capo" :)